A csoda újra

Tamási Áron Énekes madár címû színjátékából készült A csoda címû elõadás a Tamási Áron Színház 2001/2002-es évadának egyik legnagyobb szakmai- és közönségsikernek örvendõ, meghatározó jelentõségû produkciója volt.

Részt vett Bukarestben a Nemzetiségi Színházak Fesztiválján, Budapesten a Vendégségben Budapesten - Határon Túli Magyar Színházi Estek programsorozat keretében, vendégszerepelt Bécsben, Zsámbékon, Pécsett, Kaposváron, Budapesten, Szombathelyen. 2002-ben Budapesten elnyerte a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIV. Fesztiváljának Nagydíját, 2003-ban pedig Gyergyószentmiklóson is elnyerte a Nemzetiségi Színházak II. Kollokviumának Nagydíját. Pálffy Tibor és Váta Loránd az előadásban nyújtott alakításaikért elnyerték Kisvárda Város Díját a Határon Túli Magyar Színházak XV. Fesztiválján.
Az Énekes madár a tisztaság és az igaz szerelem diadalának története az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. A darab egyfajta idő feletti, zárt világban játszódik, ahol a konkrétan értelmezhető mindennapi helyzetek csupán keretéül szolgálnak a szürreális, látomásos képeknek. Mert a szerelem is igen furcsa jelenség: az ember még nem is tudja, mit akar, csak épp azon veszi észre magát, hogy nyáreste van, s ő - zsebében két madártojással - igyekszik valahová, ki tudná megmondani ilyenkor, hogy hová? Nem tudja még, hogy tulajdonképpen mire is lesz jó ez a nagy készülődés, ám lehet, hogy reggelre virradóra ő maga is énekes madárként ébred - valami furcsa csoda folytán, ami égi madárrá változtatja mindazokat, akik még emberi dalt énekelnek e földön. S hogy milyen nehéz megóvni egy énekes madarat, azt mutatja meg e kétrészes darab.

Tamási Áron mondta: "Ahogy mondani szokták, a színpad technikai eszközeivel sem vagyok tisztában, sem pártfogóm nincs, aki színigazgató volna vagy befolyásos színházi ember. Egyetlen derengő pont, ahol a darab születését meg tudnám fogni, talán az, hogy szerelmes voltam. De mi köze van a színdarabnak a szerelemhez? Valószínűleg nem több, mint nekem a színpadhoz. De ha már megvan a darab, beszélni szeretnék róla. Elsősorban nem azért, mert jó, hanem azért, mert szeretem. Szeretem, mint azokat az embereket, akiket nem én választottam magamnak, hanem csak adódtak. Erről a darabról is azt hiszem, hogy csak adódott nekem, valahogy furcsán. Olyan azonban ő maga is. A címe: Énekes madár."

Tamási színpadi művei ma is új utakat mutatnak, új előadási formákat kínálnak mindazoknak, akik nyitottak a "tündéri realizmus" stílusvilágának elfogadására. A Tamási Áron nevét viselő intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából a 2008/2009-es színházi évadban új szereposztásban és néhány lényeges koncepcionális módosítással felújításra kerül az előadás. A csoda című felújított előadás bemutatójára 2008 szeptember 12-én és 13-án kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében.

A CSODA
játék Tamásival két részben
az Énekes madár című színjáték alapján


Tamási Áron: Nemes Levente
Gondos Eszter, vénleány: D. Albu Annamária
Gondos Regina, vénleány: Gajzágó Zsuzsa
Gondos Magdolna, fiatal leány: Kicsid Gizella
Bakk Lukács, vénlegény, Eszter vőlegénye: Pálffy Tibor
Préda Máté, vénlegény, Regina vőlegénye: Váta Loránd
Kömény Móka, fiatal legény: Nagy Alfréd
Köményné, Móka anyja: Molnár Gizella
Ismeretlen nő: Pál-Ferenczi Gyöngyi
Álarcosok:
Debreczi Kálmán, Diószegi Attila,
Kolcsár József, Márton Lóránt,
Mátray László, Nagy Lázár József

Rendező: Bocsárdi László

Dramaturg: Sebestyén Rita Júlia és Czegő Csongor
Díszlet és jelmeztervező: Bartha József
Koreográfus: Könczei Árpád
Zenei anyag: Könczei Árpád, Dresch Quartett
Zenei válogatás: Bocsárdi László

Zenészek:
Réman Zoltán (szoprán és alt szaxofon), Moldován H. István (hegedű), Dula Imre (cselló), Koszorús Kálmán (cimbalom, xilofon, dobok)

Ügyelő: V. Bartha Edit
Súgó: Gazda Szende
Világosító: Vargha Zsolt, Horváth Csaba, Varga Béla
Hangosító: Huszár Szilamér
Öltöztető: Nyisztor Angéla, Vizoli Mónika
Kellékes: Illyés Edit, Kovács Ibolya
Fodrász: Győry Andrea

 

Forrás: Tamási Áron Színház

süti beállítások módosítása