Budapesti Operettszínház

Kõszínházi õsbemutató, európai kontinens-premier, a Földet körüljárt operett-produkció, egy világhírû magyar operacsillag, s további sztárok minden mennyiségben. Mindez jellemzi a Budapesti Operettszínház 2008/2009-es, izgalmas, mozgalmas évadját, amelybõl ízelítõt nyújtanak szeptember 19-20-án az évadnyitó Broadway Fesztiválon, a Nagymezõ utcában. Várják tehát az érdeklõdõket Operettszínház elé, péntek délután négy órától.

Öt világszínvonalú produkció kerül a Budapesti Operettszínház idei évadjának repertoárjára. Van köztük egy visszatérő operett-előadás, mely azóta, hogy legutóbb látható volt a Nagymező utcában, körbeutazta a világot. Jön aztán egy kőszínházi ősbemutató, egy műfajteremtő worldmusical, mely nyáron már hatalmas sikert aratott koprodukcióban a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Majd egy ugyancsak szokatlan stílus: huszerett a Súgó Raktárszínházban. De teátrumunk új játszóhelyet is avat - méghozzá egy, az Egyesült Államokban ovációval fogadott, irodalmi alapú musicallel. Végül egy igazi, klasszikus operettel visszatérünk a Pesti Broadway-re, a főszerepben egy világhírű operacsillaggal, s egy musicalsztárral! Izgalmakban, érdekességekben tehát nem lesz hiány...
Elsőként, szeptember 19-én visszatér világhódító útjáról A Csárdáskirálynő. Kálmán Imre legnépszerűbb operettje ugyanis KERO rendezésében több kontinensen is látható volt az utóbbi években.  A turnékon állva tapsolt a produkciónak Tokió, Róma, München, Amszterdam közönsége, Salzburgban és Prágában pedig a helyiek előadásában, ugyanebben a rendezésben hódított. A hosszú út ellenére A Csárdáskirálynő megfiatalodva tér vissza otthonába, a Nagymező utcába, a címszerepben Kalocsai Zsuzsával, Lukács Anitával és Fischl Mónikával. Érdekesség, hogy operett-sztárjaink mellett Anhilte szerepét vendégművész: Kállai Bori alakítja.


Csárdáskirálynő

Alig egy hónappal később, október 16-án aztán a szegedi sikerszéria után a budapesti közönség is megismerheti a világ első worldmusicaljét. Szakcsi-MP Sziámi- KERO Szentivánéji álom című műve a szellemvilág és emberek, horizontális és vertikális univerzumok valamennyiünket érdeklő találkozásáról szól, természetesen Shakespeare műve nyomán. A Dóm téri világpremierre új zenés műfaj született: a worldmusical meghatározás nem véletlen, hiszen már az eredeti dráma is világszínház, s innen már egyenes út vezetett Szakcsi Lakatos Bélának ahhoz, hogy az ember, az emberek, a világ népeinek zenéjét írja bele új művébe. A Szentivánéji álom a pop, a dzsessz és a klasszikus muzsikát, valamint a spanyol, török, román, cigány és indiai népzenét ötvözi - nagyon is mai szövegekkel. A szerelmi kavarodáson, s hatalmi harcokon túl a KEROŽ rendezte előadásban még bolygónk pusztulásának kataklizmatikus képe is felmerül. Ám ennek ellenére a darab végén Titánia és Oberon, a két szellemkirály érdekes válaszút elé kerül, hogyan is folytassák közös létezésüket...
A Súgó Raktárszínházban is ősbemutatóra kerül sor a 2008/2009-es évadban. Parti Nagy Lajos hatalmas sikerű Ibusárjából Darvas Ferenc komponista írt zenés huszerettet. Hol is kaphatna jobb lehetőséget ez, az operettet már-már kifigurázó mű, mint a Nagymező utcában? A darab színhelye Ibusár megállóhely. Kisváros valahol az Isten háta mögött, ahová - s ahonnan csak néhanap érkeznek s indulnak vonatok. A pénztár fülkéjében ott ül Sárbogárdi Jolán, menetjegykiadó, s egy másik életről álmodik. Operettet, sőt operetteket ír. Műveivel, s figyelmet esdeklő leveleivel halmozza el az Operettszínházat, de csak nem jön válasz, vagy ha jön, "nyelvi szempontú bajokra" hivatkozva elutasítják alkotásait. Így egy "harisnyaszomorú, ám végzetes, őszi nap" éjszakáján Jolán föllázad... A nem mindennapi mű elsősorban a két főszereplő színésznőnek ad parádés lehetőséget: Siménfalvy Ágota és Lehoczky Zsuzsa mellett a Béres Attila rendezte produkcióban látható Mészáros Árpád Zsolt és Földes Tamás is.
A Budapesti Operettszínház a 2008/2009-es évadban új játszóhelyet is avat. Egy negyedik színpadon, a Nyugati Teátrumként újranyíló, korábban Szikra, majd Metro moziként üzemelő Teréz körúti színházban mutatjuk be a világirodalom egyik igazi remekművének, Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabjából írt nagysikerű amerikai musicalt. A Duncan Sheik énekes-zeneszerző és Steven Sater szövegíró által jegyzett Tavaszébredés egyszerre élénk és provokatív rock musical, mely az első szerelem, elfojtott érzelmek, maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. "Egy bátor musical, ami fordulatai miatt felejthetetlen és felfelvillanyozó, újraéleszti a rejtély és az izgalom fogalmát, s tüzet éleszt mindannyiunk lelkében" - írta kritikájában a New York Times, s a Broadway legújabb sikerét a szakma is elismerte: 8 Tony-díjjal jutalmazta a produkciót. Hasonlóan hisztérikus fogadtatás várható Budapesten is, ahol a londoni Westend-bemutatóval egy időben kerül sor a premierre. A felnőttek szerepében Szabó P. Szilveszter és Bajcsay Mária látható Somogyi Szilárd rendezésében, a fiatalokat jelenleg is zajló nyílt szereplőválogatáson választjuk ki.
Az évadot egy újabb nagyszabású operett-produkció, egy másik Kálmán-mű premierje zárja a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióban. A Csárdáskirálynőhöz hasonlóan, az ugyancsak KERO rendezte A bajadér hódított már külföldön. Hiszen a Budapesti Operettszínház már évek, évadok óta működik együtt külföldi zenés teátrumokkal, a többi között a szentpétervári Zenés Komédia Színházzal. Itt aratott közönségsikert az indiai témájú A bajadér, melyben Kálmán Imre nagyszerűen ötvözte az egzotikus, keleti dallamokat az amerikai jazz világával. A történetileg és zeneileg ma is nagyon aktuális, sodró lendületű kompozíció Müller Péter Sziámi modern szövegeivel nem csak látványában, hanem zeneileg is világszínvonalú produkcióban kerül színre. Tekintve, hogy ez a komponista egyik legigényesebb operettje, színházunk zenei konzultánsnak felkérte Komlós Pétert, a Bartók vonósnégyes Kossuth-díjas első hegedűsét, aki nagy örömmel vállalta a feladatot. De nem csak ettől lesz különleges az előadás. A két főszerepet, Radjami herceget és Odette Darimonde színésznőt egy musical- és egy operasztár személyesíti meg. Dolhai Attila most mutatkozik be nagyszínpadunkon operettben, s nincs ezzel másként a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, Madrid, London, Párizs, Berlin zenés teátrumait megjárt Miklósa Erika sem. A szubrett-táncos komikusi szerepekben pedig az operett-játszás legendás alakjai, Oszvald Marika és Csere László lesz látható ismét együtt.
Mindeközben a Budapesti Operettszínház kreatív stábjai külföldön sem tétlenkednek: négy előadást állítanak színpadra Oroszországban és Romániában. Először KERO rendezi a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban a Marica grófnőt, majd ugyanitt tavasszal Böhm György viszi színre Lajtai Lajos-Békeffi István A régi nyár című művét. Jekatyerinburgban, a Sverdlovsk Színházban Lehár Ferenc Cigányszerelemjét Béres Attila rendezi 2009 márciusában. Bukarestben pedig a Budapesti Operettszínház egyik legnagyobb sikerét a Rómeó és Júliát láthatja a közönség januártól a Teatrul National de Opereta Ion Dacianban, természetesen KERO rendezésében. A koprodukciókon túl külföldi turnéink is folytatódnak: operettes csapatunk több gálaműsort is bemutat az évad során Németország különböző városaiban, valamint Izraelben.
Eseménydús 2008/2009-es évad elé néz hát a Budapesti Operettszínház, melynek során még a tavalyi szezonban nagy sikerrel bemutatott Abigél is látható lesz nagyszínpadunkon. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel az előadást tovább játsszuk a Thália Színházban, s az Operettszínházban is bemutatjuk. Mindenekelőtt azonban évadnyitó Broadway Fesztiválunkra várunk mindenkit színházunk elé szeptember 19-20-án - ahol természetesen ízelítőt adunk izgalmas, mozgalmas évadunkból.

Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása