A SZATÍR a MU Színházban

Gergye Krisztián Társulatának a a Szatír címû, 2005-ben a Trafóban bemutatott azonos címû etûd újraértelmezése és kibontása látható a MU Színházban 2008. szeptember 27-én és 28-án este nyolctól.


montázs: Gergye Krisztián

A Pólusok Est keretében tartott bemutatót új értelmezésben, egész estés előadásként újítja fel a társulat. A korábbi szereplők helyébe a társulat jelenlegi tagjai lépnek, a táncos szerepekben Gergye Krisztián mellett Gresó Nikoletta és Virág Melinda lesz látható, a további szerepeket az eredeti felállásban is szereplő Tárnok Marica, és - vendégművészként - Ágens játsszák. A SZATÍR felújításával egyúttal bemutatkozik a Gergye Krisztián Társulata új, állandó csapata.

"A szatír eredetileg egy képzeletbeli természeti lény, az isten és a bak összetétele, mely az ősi, természetes állapotot kereső vágy szülötte. (...) nem a keresztény, de még csak nem is a harmonikus, kulturált görög világ terméke, hanem eredendően barbár gyökerű. Barbársága az elevenséget, az élettel teltséget, az élet bűntudat és morál nélküli feltétlen élvezetét jelenti, ami az erős nemi jellegben, a hangsúlyozott testiségben kap formát. A szatír alakja (karaktere) alkalmas arra, hogy kulturális kontextusban lehessen felmutatni a lélek által még le nem igázott test sajátságát." (Kimlei Katalin: Testvariációk, Ellenfény, 2005/2.)
 
"A természetet, melyhez még nem nyúlt kutató kéz, amelyen a kultúra még nem tett erőszakot - ezt látta a görög ember a szatírban, s a szatírban nem látta még a majmot. Ellenkezőleg: az ember ősi példánya volt ő, legemelkedettebb és leghevesebb indulatainak kifejezése, ő, a lelkes rajongó, akit elragadtatással tölt el az isten közelléte, ő a résztvevő, kísérő, akiben megismétlődik az isten szenvedése, a természet szíve mélyéből hirdetője a bölcsességnek, jelképe a természet nemi mindenhatóságának, melyet a görög ember szent tisztelettel csodált. Fönséges és isteni volt a szatír..." (Nietzsche: A tragédia születése...)

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA:
a SZATÍR
- kortárs tánc -

Szereplők: Gresó Nikoletta, Virág Melinda, Gergye Krisztián - Tárnok Marica, Ágens
Zene: Alfred Schnittke
Ének: Ágens
Jelmez: Béres Móni
Fény: Fogarasi Zoltán
Hang: Boudny Ferenc
Smink, maszk: Károlyi Balázs
Dramaturg: Miklós Melánia
Produkciós asszisztens: Trifonov Dóra
Rendezés, koreográfia, látvány: Gergye Krisztián

Előadás időpontok:
2008. szeptember 27. és 28., 20 óra
MU Színház

Támogatók: NKA, OKM
Információ, jegyrendelés:
MU Színház
1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17.
209-4014, 466-4627
szinhaz@mu.hu

Forrás: Gergye Krisztián Társulata

süti beállítások módosítása