A mizantróp

A Gothár Péter rendezte Molière-elõadás a francia színpadok hagyományos három botütése helyett akként kezdõdik el az Örkény István Színházban, hogy az elõszínpad közepére állított habzóboros palack elsül. Anélkül, hogy hozzányúlt volna bárki is, kiröpül dugója és az égnek lövell a krachedli. Elpukkan a libapezsgõ. Nevetnek a nézõk. Noha egyetlen szó sem hangzott el. A habzóbor megágyaz az elõadásnak.

A szín közepén Gálffi László (Alceste) és Polgár Csaba (Philinte) cigarettázva, könnyedén mondják a Petri György fordította verseket. Berzsenyi Kriszta mai ruháit hordják. A Céliméne-t játszó Hámori Gabriella jól viseli több tucatnak ható estélyijét. Ahányszor kimegy: ruhát vált és másik hosszúszárú virággal jobbjában jő vissza. A nők haja vékony drótból épített kócszobor. Mozgó ikebanák. A rendező tervezte szeszélyes áttörésű díszlet japáni szobabelsőre emlékeztet. A háttér szövevényes növényzet. Yorishiro, szent japán hely. Ide illeszkedik be a legvégén a világból kivonuló Alceste.
Földes Eszter és Ruzsik Kata színiiskolások hajukba keresztbe betűzött japán kötőtűkkel szobalány-gésák - noha a színlap szerint baszkok -, rendet tesznek, kézhez adnak, besürögnek, kisietnek. Ha szólnak, énekbeszéddel csicseregnek Fekete Gyula vonósainak dallamára. A finalettóban a színen egybegyűlő minden szereplő csigás, fehér parókában énekeli a Lully modorában megzenésített népdalt. Az egy ültében adott másfél órás előadás végén megismétlik finálé ultimóként. Mácsai Pál hibátlan ritmusérzékkel Oronte a dühödt úri dilettáns. Kerekes Éva szellemes Arsinoé. Nem jár. Felemelik szoborként, arrébb rakják. Igaz, ölben behozzák az idézést kézbesítő Tisztet, egy kisembert, Köleséri Sándort. És ölben távolítják is el. Takács Nóra Diána napszemüveget visel. Ezt fontos tudni róla.
Znamenák István vendég Kaposvárról. Arca előtt olasz maszkot tart. Lendületes komédiás. Partnere ugyancsak commedia dell’arte, gólyacsőrű maszkkal, orra alatt kis bajusszal, a férfit játszó Für Anikó. A különféle kultúrák keveredéséhez hozzájárul Máthé Zsolt (Dulais, Alceste inasa), pajesszal, fekete kapedlivel, ő Alceste ortodox inasa, aki héberül sürgeti gazdáját menekülésre.

Gálffi nem menekül. Marad. Betört orrú igazsággal megy végzete felé.

MGP
fotók: Dohi Gabriella/szinhaz.hu

A MIZANTRÓP - MOZGÓKÉPES AJÁNLÓ

süti beállítások módosítása