Interaktív Lúdas Matyi

A tatabányai Jászai Mari Színház idei évadának elsõ gyermekelõadása Fazekas Mihály Lúdas Matyi címû mesejátéka Schwajda György átiratában. A bemutató október 7-én lesz, az elõadást Honti György rendezi.

A gyerekeket a színészek meglepetéssel várják előadás előtt és után, sőt - maradjon titok, miként, de - bekapcsolódhatnak a játékba is. Matyi szerepében Tóth Máté látható, a pösze Galila libát Szilágyi Kata, Döbrögit Egyed Attila alakítja. A produkcióban közreműködik a budapesti Hetényi Géza Gimnázium színész II. szakképzés tizenöt másodéves tanulója is.
Az előadás sajátossága, hogy iskolai közösségi terekben vagy akár szabadtéren is eljátszható, könnyen szállítható.
Jöjjenek el, vegyüljenek a játszóházi forgatagban, nézzék végig a mesét, segítsenek életre kelteni a történetet, és akkor kipróbálhatják magukat árusként, ácsként, sőt még bükk vagy tölgyfák is lehetnek!

Fazekas Mihály-Schwajda György
Lúdas Matyi

Lúdas Matyi: Tóth Máté
Döbrögi: Egyed Attila
Galiba: Szilágyi Kata
Díszlet: Lazók Mátyás
továbbá a budapesti Dr. Hetényi Géza Humán Szakközépiskola színész II. szakképzés másodéves tanulói:
Balla Richárd, Bálint Bernadett, Hargitai Eszter, Horvai Csilla, Lingl Zsófia, Mészáros László, Nagy Márta, Péntek Ramóna, Radácsi Gabriella, Resetár Dániel, Tóth Márta, Tóth Kecskeméti Orsi, Tömő György, Vanya Róbert, Zaveczky Nóra
valamint a közönség.

Jelmeztervező: Szabó Gergő
Zenész: Gulyás Ferenc
Koreográfus: Lengyel Szabolcs
Súgó, asszisztens: Kádár Lilla

Rendező: Honti György

Egyszer volt, hol nem volt... azaz várjunk csak, hiszen nem csak volt, hanem van. Most is van, itt is, másutt is, csak észre kell venni. Hisz az a Mátyás keresztnevű fiú - aki valamikor jól elagyabugyálta a buta és dölyfös Döbrögi uramat - még mindig járja a vidéket, és ha igazságtalanságot lát, hát előkapja a somfavesszőt és odacsap.
Hogy honnan tudom?
Hát kérem az úgy esett, hogy valamikor, régen olvastam egy Fazekas nevű ember tollából a történetet, és utána akartam járni, mi is belőle az igazság. És akkor találkoztam egy bácsival, akinek a neve Schwajda György, és ő úgy mesélte el, hogy még a könnyem is kicsordult a nevetéstől, miközben hallgattam. Utána meg valamilyen vándorszínészek mondták, hogy ők aztán tudják, hol is van most ez a Matyi gyerek, és ha elmegyek Tatabányára a Jászai Mari Színházba, hát meg is mutatják nekem.
Na, most ha Te is jössz, akkor Te is megláthatod. Csak aztán el ne késs!
Na, szia. Ott találkozunk!

Az előadás Schwajda György képviseletében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft.-vel kötött engedély alapján jött létre.

Forrás: Jászai Mari Színház

süti beállítások módosítása