Lendvay: A mennyei város

Az idei évad elsõ új produkciójaként Lendvay: A mennyei város címû oratóriumát álmodta színpadra Juronics Tamás. A Szegedi Kortárs Balett mûvészeti vezetõje ezúttal nemcsak a balett-mûvészekkel dolgozott: koreográfiájában helyet kapott a Szegedi Nemzeti Színház kórusa is.

A két művészeti ág összmunkájával és Lendvay Kamilló zenéjének színpadra alkalmazásával Juronics Tamás régi álma valósult meg: "Huszadik századi mű, bűnbeesésről és elkárhozásról, látomásról és realitásról. János jelenései és egy francia-orosz rémtörténet: az emberi psziché ősi félelmei elevenednek meg, az emberi kifejezésmódok mindegyikét (zene, próza, ének, tánc) felhasználva. Különleges zenés látomások olyan témákról, melyek végigkísérik emberi létezésünket. Több évezrede szorongunk miattuk, de még nem találták fel a pirulát, melytől elmúlnának rémálmaink. A Mennyei város a közösség, az emberiség veszélyeztetettségét tárja föl. A XXI. Század szorongásainak pontos leképezése, makrokozmosz  horizontján vizsgálva a problémákat. Mert századunk legnagyobb félelme épp a kívülről jövő támadások, kísértések, betegségek, rombolások elleni védekezés képességének meggyengülése: ahogyan sérül az ózonpajzs, úgy veszíti el az emberi-biológiai és lelki- immunrendszer a védekezési képességét. Félünk, hogy a burok, amelyben éltünk, már nem véd meg semmitől. Félünk, hogy a tudatunk sem elég erős: neurotikusak leszünk, autoimmun betegségektől szenvedünk, mert képtelenek vagyunk védekezni a világ támadásai ellen. Földünk, az emberiség, és az egyes ember ugyanattól szenved. Hívjuk ózonlyuknak, meteoritnak, vírusnak, ördögnek vagy őrületnek. Sérülékeny lett a világ. És csak önmaga válthatja meg magát, ha még nem késő."

Lendvay Kamilló: A mennyei város

János szerepében: Altorjay Tamás
Táncolják:
Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Haller János, Horváth Miklós Gergő, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra

Filmkoncepció: Kopeczny Kata
Díszlet, jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Fénytervező: Stadler Ferenc
Társ-rendező: Almási-Tóth András
Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szegedi Nemzeti Színház énekkara

Vezényel: Gyüdi Sándor

Rendező- koreográfus: Juronics Tamás

Premier:
2008. november 28. - Szegedi Nemzeti Színház
2008. december 18. - Művészetek Palotája, Fesztiválszínház

További előadások:
Szegedi Nemzeti Színház: november 29., 30., december 02., 4-19 óra.


Az előadás a Szegedi Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház és a Szegedi Kortárs Balett közös produkciója, illetve a balett-együttes előbemutatója, a Szegedi Nemzeti Színház fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi gála kiemelt műsoreleme. A táncegyüttes teljes, kétrészes premierjére november 28-án kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban, illetve december 18-án a Művészetek Palotája Fesztiválszínházban, akkor A mennyei város mellett Sztravinszkij-Ramuz: A katona története című, szintén balett oratóriumot is láthatja a közönség.

 

Forrás: Szegedi Kortárs Balett

süti beállítások módosítása