Budapesti Nyári Fesztivál

A Budapesti Nyári Fesztivál 2008-as évadának összefoglalója

Időtartam: 2008. június 6. - augusztus 31.

 

Helyszínek: Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Városmajori Szabadtéri Színpad,

Szent Margit romok, Városmajori Vurstli

 

Több mint 80 000 látogató, 2 új helyszín és számos újdonság!

 Ez jellemezte a Budapesti Nyári Fesztivál idei évadát!

 

 

A 2008-as évad több szempontból rendhagyó volt. A Szabad Tér Színház életében mérföldkövet jelentett két új helyszín bevonása a fesztiválba. A Szent Margit romoknál ingyenes programként megrendezésre kerülő Hagyományőrző Reneszánsz hétvégék nagy népszerűségre tettek szert a budapesti és külföldi látogatók körében is. A hagyományt a 2009-es évben is folytatni kívánjuk!

 

Legnagyobb produkciók, újítások:

 

Június a rendhagyó bemutatók hava volt, ebben a hónapban több olyan produkciót is láthatott a közönség a 70 éves Nagyszínpadon, mely először mutatkozott be nyilvánosság előtt. A Zenehadtest koncertje, a Táncrobbanás műfaji kavalkádja és a Magic and Dance produkciók egyedi élménnyel ajándékozták meg a fesztivál látogatóit. A Vaya con Dios zenekar akusztikus koncertje is egyedülálló rendezvény volt a budapesti nyári kínálatban.

 

A tánc és könnyűzene mellett a komolyzene is hangsúlyos volt a fesztivál első hónapjában. A méltán világhírű 100 Tagú Cigányzenekar koncertje Szentpéteri Csilla zongoraművésznő közreműködésével, egyszeri alkalommal volt látható, valamint július elején a Szerelem rapszódia című produkciót is csupán a Margitszigeten láthatta a közönség olyan elismert művészekkel, mint Horgas Eszter, Vukán György, Fekete- Kovács Kornél és Szakcsi- Lakatos Béla.

 

A világhírű gitárművész Pat Matheny Trio fergeteges koncertje, és a Mészáros- Szemenyei: Drakula musical tavalyi sikereket túlszárnyaló fogadtatása is méltán ad okot a büszkeségre.

 

Operák a Margitszigeten

 

A 2008-as évad augusztusi hónapja az operák havának is nevezhető lehetne!

 

Augusztus elején a Debreceni Csokonai Színház előadásban láthatták Puccini gyönyörű szerelmi történetét, a Manon Lescaut-t, valamint Erkel Ferenc Bánk bán-ját államalapításunk előestéjén.

 

Műfaji és művészeti újításban sem volt hiány a fesztiválon!

 

A nyár egyik legnagyobb bemutatója kétségtelenül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Gounod és Shakespeare műve, a Rómeó és Júlia volt. A Rómeó és Júliában az opera, a balett és a próza kiváló művészei egységes egésszé kovácsoltak egy eddig nem létező műfajban színpadra állított produkciót.

 

 

Augusztusban a könnyűzene is nagy szerepet játszott a Margitszigeten, Fenyő Miklós hagyományos koncertjével, Boban Markovics szerb zenéjével, Edvin Marton Stradivarius show-jával és Kasza Tibor nagykoncertjével!

 

 

Színház a Városmajorban!

 

Szórakozás, nevetés és kiváló művészek sora jellemezte a Városmajor idei repertoárját. Az évad koncepciója a szórakozás és a nevetés volt, de néhány kitérő erejéig a komoly darabok is előtérbe kerültek. A nyár sikerének számított a győri társulat Portugál-ja, a zalaegerszegi társulat Anconai szerelmesek című előadása és a Détár Enikő- Rékasi Károly házaspár sikerdarabja, a Jelenetek egy házasságból.

 

A Karinthy Színház kiváló darabjai, kortárs előadásai és neves művészei is elvarázsolták a közönséget. Pindroch Csaba és Kéri Kitty főszereplésével a Dominó, Kováts Adéllal és Schneider Zoltánnal a szerelem@könyv.hu aratott nagy sikert.

 

Határon túli színházaink is képviseltették magukat a 2008-as évadban. A Nagyváradi Színház legújabb bemutatóit hozta el a Városmajorba, a Godspell és a Tévedések komédiája című előadásokkal. A Beregszászi Illyés Gyula Színház a Liliomfi című vígjátékkal örvendeztette meg a fesztivál közönségét.

 

A Kőszegi Várszínház, Jordán Tamás legújabb bemutatójával érkezett idén is a Városmajorba. A Királyi kalandot csak Kőszegen és egyetlen alkalommal Budapesten lehetett látni neves művészek főszereplésével.

 

A tánc műfajában a balett és a flamenco kiváló művészei léptek fel. A Budapest Balett Carmina Burana előadása, és a Magyar BalettSzínház Csillám és por című kortárs táncelőadása, valamint Lippai Andrea flamenco estje is különleges élmény volt.

 

A Körúti Színház uralta augusztusban a szabadtéri színpadot! Galambos Zoltán színháza Koltai Róberttel a főszerepben mutatta be az Én és a kisöcsém és a Doktor Úr című előadással vendégszerepelt, és bemutatta még a Minden lében három kanál című vígjátékot is.

 

A kicsiknek is kiváló szórakozást nyújtott egész nyáron Buda szabadtéri színpada, hisz olyan előadásokat tekinthettek meg minden vasárnap délelőtt, mint a Ágacska, Az aranyhal meséje, Mosó masa mosodája, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Pinokkió, és a Varázsfuvola.

süti beállítások módosítása