A velencei kalmár

Két éve közéletünk fõszereplõje a gyûlölködés.  Ma már kötelességünk errõl beszélni. Régen volt akkora szükségünk egy errõl szóló mesére, mint ma, amikor a gyûlöletbeszéd, a vandalizmus, a fasiszta jellegû szervezkedések lassan, de ijesztõen megszokott eseményei lesznek közéletünknek.

A Centrál Színház úgy döntött, elmesél egy történetet: felvázolja a gyűlölet természetrajzát, megmutatja tarthatatlanságát, botrányos voltát és segít megérteni, hol is a közös felelősség.
A velencei kalmár komikus, vagy éppen lírai színei ellenére alapvetően komor tónusú mű, elgondolkodtat, sőt állásfoglalásra kényszerít, hiszen a mindenkori közösség együttélési szabályaira kérdez rá.
A velencei kalmár igazi jutalomjáték az ország egyik legjelentősebb színészének, Haumann Péternek, míg a címszerepet az egyre érettebb Simon Kornél játssza.
Számos Shakespeare hősnőt alakított már Kovács Vanda -most Portiaként bizonyít; az örök Shakespeare-bohóc pedig, ezúttal Lancelot néven, Magyar Attila.
A társulatot erősítő fiatalok névsora: Balogh Anna, Janicsek Péter, Radnay Csilla, Vári-Kovács Péter.
A velencei kalmár rendezője: Puskás Tamás.
A produkció tervezői Horesnyi Balázs és Rátkai Erzsébet ígéretes látványvilágot készítettek.
Az est zenei anyagát élőben a hazai jazz-élet népszerű színfoltja a Harcsa Veronika Quartet szolgáltatja. Érzéki, érzékeny, derűs muzsikájuk ellenpontozza a darabban kavargó állati indulatokat.

----------------

Shakespeare: A velencei kalmár
Premier: 2008. október 17. péntek, 19 óra
Centrál Színház, 1065 Budapest, Révay u. 18.

Forrás: Centrál Színház

süti beállítások módosítása