Antré-fesztivál

A Budapesti Zsidó Színház idén is kétnapos évadnyitó fesztivállal ünnepli fennállásának hatodik évfordulóját. Az idei évad is a bátor mûvészi kísérletezések, az elgondolkodtató, idõszerû problémákra reflektáló alkotások bemutatásának jegyében fog telni.

A fesztivál keretében - mint az már hagyomány - ingyenesen tekintheti meg a nagyérdemű a jelenlegi repertoárt. Három színdarab és egy stand-up comedy várja a színházbarátokat. Mind a négy előadás kortárs magyar kulturális alkotás, melyeknek ősbemutatóját a színház hozta létre.

A korábban alkalmi előadásokra és zsinagógai performance-okra összeálló társulat az évek során nőtte ki magát - évi kb. 40 előadásos - állandó társulattal rendelkező független repertoárszínházzá. Megalakulása óta számos klasszikus dráma (Cseresznyéskert, Tartuffe) mellett, saját írású kortárs drámákkal, stand-up comedy-kkel és performance-okkal szolgálja közönségét évek óta.

Az elmúlt időszakban mind nagyobb bátorsággal kísérletezve, büszkén biztosít teret a kocsmaszínháztól, a klasszikus műfajon át, a biblikus spirituálé-színházig.

A "Hunkurunk, avagy a szemérmes nem tanul" című előadásunk egy igazi "gettókocsma-kabaré", ahol különálló jelenetekben találkozhatunk valós világunk archetipikus karaktereivel. Minden történet valóságos alapra íródott, a szüzességelvételtől, a csajozós-pasizós történeteken át, a rettegő "fajzsidóig."

Az idei Volt fesztiválon az előadás a legjobb rendezés díját (R: Dömötör András), Végh Tibor - a darabban nyújtott alakításáért - a legjobb férfi epizódszereplő díját kapta meg.

Társulatunk idén júniusban mutatta be Mordecháj ben Ávrohóm  "Jónás könyve, avagy nyögés a vége" című drámáját. A tömör, teologizáló dráma a nacionalista és a vallásos erkölcs határmezsgyéjén egyensúlyoztatja Jónást. Lehet-e fontosabb az internacionalista- monoteista erkölcs parancsa a vér szavánál? Énekes- mozgásszínházi elemekkel tarkított eszköztelen tragikomédia. A bibliai szövegek és a középkori rabbinikus irodalom szabad és szabados adaptációja.

Az évad újszülöttje Toepler Zoltán "Gecy" című egyfelvonásosa. Abszurd és szókimondó komédiájának hősei saját elmebajaik és rögeszméik áldozatai. Az impotens pornómogul, a tehetségtelen költőzseni, az elhagyott szingli ügyvédnő, a pornófüggő pszichiáter, aki csak egyszer szeretné látni...

Obszcén haláltánc ez, ahol az altesti poénok és a morális kérdések úgy spriccelnek pillanatról pillanatra... Rendezte: Ifj. Sebő Ferenc.

Az "Egy Annafrankos Naplója" című stand-up comedy a nyolcvanas-kilencvenes évek zsidó gimnáziumának anekdotáiból és csibészségeiből fűzött csokorra jó néhányat.

Antré-fesztivál
A Budapesti Zsidó Színház 6. Születésnapi fesztiválja
- Program -

Október 27., hétfő
- Tűzraktér (VI. ker. Hegedű u. 3.)

18.00-19.00
Fesztiválmegnyitó, közönségtalálkozó
Az évad bemutatása

19.00-20.00
Hunkurunk, avagy a szemérmes nem tanul című előadás
(VOLT Fesztivál: legjobb rendezés, legjobb férfi epizód)

20.30-21.00
Egy Annafrankos Naplója stand-up comedy

21.00-22.00
Mordecháj ben Ávrohóm Jónás Könyve című drámájának előadása

22.00-23.30
Nigun koncert

23.30-01.00
Dj. Soulproof

Október 28., kedd
- Gödör Klub (V. ker. Erzsébet tér)

17.00-18.00
Beszélgetés az alternatív színházi társulatok helyzetéről napjainkban
Vendégek: Zrínyi Gál Vince (KoMa), Polgár Csaba (HOPPart),
Vajdai Vilmos (TÁP)

19.00-20.30
Toepler Zoltán Gecy című drámájának előadása

21.00-22.00
Kafkaz feat Said Tichiti koncert

22.00-00.00
Satöbbi koncert

00.00-02.00
Dj. Onoff


A rendezvény lebonyolítója a Kapocs Kulturális Egyesület.
A fesztivál főtámogatója: Holofon Zrt.
Támogatók: Erzsébetvárosi Közösségi Ház, Gödör Klub, Tűzraktér, Marom, Sound-Cat Team
Médiapartner: Pesti Est, szinhaz.hu


Forrás: Budapesti Zsidó Színház

süti beállítások módosítása