A Hólyagcirkusz Potsdamban

A Hólyagcirkusz Társulat Zsúr c. elõadásával november 3-án hatalmas sikert aratott a 15. UNIDRAM nemzetközi színházi fesztiválon Potsdamban. Az elõadás Thomas Bernhard: Ein Fest für Boris c. mûve alapján készült, és az abszurditását az adja, hogy a címszereplõnek saját születésnapi zsúrjába kell belehalnia.

A Hólyagcirkusz Társulat korábban a tízéves jubileumára készítette el ezt az előadást, amelyről a következőket olvashatjuk a társulat honlapján: "Ez a születésnapi előadás újra felveti a társulat alapproblémáját: belepusztulunk-e ebbe a játékba, vagy ennek is lehetséges folytatása. Mi az utóbbit reméljük. Rendületlenül. Bár az ünnepelt holtan zuhan az ajándékba kapott dobba, azért szeretnénk egy kicsit hahotázni."

Hétfőn este nevetéstől visszhangzott az egyik legrangosabb német alternatív színházi fesztivál központja a T-Werk, majd a közönség kitörő ovációval ünnepelte a Hólyagcirkuszt.

"Csodálatosan abszurd, iszonyatosan súlyos és könnyű egyszerre. Szereplőivel, akik olyan neveket viselnek, mint Ludwigviktor, Ernstaugust vagy Ernstviktoraugustludwig, a "Zsúr" bizonyára az idei 15. fesztivál slágerei közé tartozik."

Astrid Priebs-Tröger
Potsdamer Neueste Nachrichten


Az előadás utáni közönségtalálkozón kiderült, hogy a társulat tagjai számára azért is volt kiemelkedő jelentőségű ez a fellépés, mivel az együttes közvetlen erre a vendégjátékra itthonról nem kapott támogatást. A hazai alternatív színházak egyedülálló csoportja olyan nívós nemzetközi mezőnyben vívta ki a közönség és a kritikusok elismerését, amelynek soraiban idén is olyan neves alkotócsoportok szerepeltek, mint a szentpétervári Ache vagy olyan kiváló előadók, mint a francia Compagnie Voix-Off alapítója, Damien Bouvet.

A Zsúr november 7-én és 27-én a társulat állandó játszóhelyén, a Merlin Színházban, november 18-án pedig Pécsen a Janus Egyetemi Színházban látható.

A német kritikák itt olvashatóak:

- Ernstviktoraugustludwig in der Finsternis | Postamer Neueste Nachrichten

- Die Bladder Circus Company aus Ungarn im T-Werk | Markische Allgemeine

Forrás: Hólyagcirkusz Társulat

süti beállítások módosítása