Kleist:Herrmann csatája

A HOPPart Társulat legújabb, a Budapesti Õszi Fesztivál keretében bemutatott Kleist: Herrmann csatája címû elõadása látható az Odeon Lloyd Moziban 2008. november 12-én, este fél 12-kor. 


Mátyássy Bence, Máthé Zsolt, Bánki Gergely
fotó: Borovi Dániel

A HOPPart  társulat  fiatal színészek társulása, akik elvégezvén a Színház- és Filmművészeti Egyetemet,  szembesültek a számba jöhető színházak közönyével, az álláskeresés  keserveivel és önálló társulatot alakítottak, hogy tovább dolgozhassanak együtt.
Közös produkcióik őse a Varázsfuvola-előadás, ez volt utolsó vizsgájuk, amit azóta is játszanak-énekelnek,  egy éven át a Merlin Színházban ment rendszeresen, ma pedig már a Nemzeti Színház tűzte műsorára.


Tóth Orsi
fotó: Birta Olivér

Az első önálló előadásukat Halálkemény címmel a Merlin Színházban hozták létre, itt kaptak helyet, hogy önálló munkába foghassanak. A produkció a " Die hard" című sikerfilm alapján készült saját adaptáció és rendezés, sok szarkazmussal.

Az eltelt év során sok minden változott, a fiatalok nagy része talált színházi feladatot, ennek ellenére változatlan lendülettel folytatják a közös munkát. Ennek eredménye a Budapesti Őszi Fesztivál keretében létrejött bemutatójuk, Kleist: Hermann csatája c. drámájának saját változata. Ezt az előadásukat az Odeon Lloyd mozi előterében és vetítőtermében játsszák, késő esti időpontokban.


Máthé Zsolt, Gémes Antos, Mátyássy Bence, Bánki Gergely
fotó: Birta Olivér

A Herrmann csatája Kleist "kevéssé ismert" drámája, ha a magyarországi színházi bemutatók számát nézzük, maga a mű Kleist legfontosabb alkotásai közé tartozik. A Római Birodalom hadseregei felett nem várt győzelmet arató egyesült germán törzsek vezérének, Hermann fejedelemnek története ugyan a Napóleon elleni összefogás példázataként íródott, de esztéták, irodalomtudósok, politikusok és főfoglalkozású fantaszták nem véletlenül és nem is ok nélkül látták benne a német felsőbbrendűség eszméjének színpadi megfogalmazását.


Bánki Gergely, Máthé Zsolt
fotó: Birta Olivér

E bemutatónak nyilvánvalóan nem célja, hogy e kérdésben akár bizonyságot, akár igazságot szolgáltasson. A helyét kereső fiatal társulat számára a darab más kérdéseket vet fel. Olyanokat, melyek egyrészt az egyén és a közösség kapcsolatát, másrészt a direkt és indirekt manipuláció kérdését feszegetik. Megéri-e kényelmesen betagozódni rendszerekbe, és ott bármilyen eszközzel előrejutni, esetleg várni, amíg helyzetbe kerülünk - vagy fontosabb a függetlenség akkor is, ha azzal szemet szúrunk saját és ellenséges birodalmaknak is?


Bánki Gergely, Gémes Antos, Szilágyi Katalin,
Takács Nóra Diána, Mátyássy Bence
fotó: Birta Olivér

Jegyek: az Ódry Színpad szervezésén és az Interticket rendszerén keresztül bármely utazási- és jegyirodában.


Forrás:
HOPPart Társulat

süti beállítások módosítása