Magyar Program

A 7. Kortárs Drámafesztivál Budapest MAGYAR PROGRAMjába öt elõadást hívtunk meg, ám ez az öt valójában hét. A Természetes Vészek Kollektíva ugyanis Halál-tours címmel elõadás-trilógiát mutat be a KDF-en: a 62 napot 2002-ben, az Angyaltárt 2004-ben, a Pre-Actiót pedig 2006-ban mutatta be az együttes. A trilógia - mely a halál megjelenéseinek szélsõséges, de mindenkit érintõ témáival foglalkozik - egyazon este teljes egészében látható a Kortárs Drámafesztiválon.

A ForteDanse Kalevala című előadásával érkezik a fesztiválra. A formáció számára - melyet Horváth Csaba alapított 2005-ben - Szálinger Balázs írta újra a finnek nemzeti eposzát, ám a dráma nem ragaszkodik szolgaian az eredetihez, hiszen az ősi szerepek, hősök és az általuk megtestesített eszmék átalakulása az újraértelmezés igényét vetette fel.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház / Urbán András Társulata jelenleg a legsikeresebb alkotóműhely a Vajdaságban. Urbi et orbi című előadásuk számos rangos színházi seregszemle díjazottja volt, s most a Kortárs Drámafesztiválon is láthatja a közönség. A mű Pilinszky János azonos című drámájának apropóján született, ám - ahogyan az előadás színlapja mondja - Pilinszky színművét fokozatosan mellőzve.

Az idei esztendőben a KDF az előadások produkciójában is részt vesz, így két ősbemutató is szerepel magyar programunkban: két fiatal és progresszív társulat tart premiert a fesztivál keretében. A TÁP Színház Kurátorok címmel mutatja be vadonatúj produkcióját. Az előadás különlegessége, hogy jelenetei - melyeket csaknem kéttucatnyi író és rendező jegyez - szimultán zajlanak majd a Tűzraktér helyiségeiben. A Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor Bérháztörténetek 0.1 címmel játssza legújabb produkcióját a MU Színházban, egy pesti bérház mindennapjait mutatva be annak minden tartozékával, többek között Özvegy Mártonnéval a másodikon, egy fiatal párral a magasföldszinten és Károllyal, a programozóval a harmadikon.

A Kortárs Drámafesztivál AJÁNLÓPROGRAMja gyakorlatilag a fesztivál megnyújtott karja: mivel anyagi lehetőségeink szűkösek, a KDF időtartama pedig kötött, vannak olyan előadások, amelyeket finanszírozni, főprogramunkba felvenni nem, csupán ajánlani tudunk. Legelsősorban is külföldi vendégeinknek, akik - Visitors’ Programme-unk, szlovén showcase-ünk és tudományos programjaink résztvevői - az idén több mint félszázan vannak. Tíz országból érkező látogatóink így átfogóbb képet kaphatnak a hazai színházi "kínálatról", s bízunk abban, hogy ajánlóprogramunk is nemzetközi kapcsolatok kiépüléséhez, hazai színházak külföldi és külföldi színházak hazai vendégszerepléseihez vezet. Mivel főprogramunkba is felvettünk bemutató-előadásokat, ajánlóprogramunk is tartalmaz olyan produkciókat, amelyek premierjére közvetlenül a KDF előtt, vagy épp a fesztivál ideje alatt kerül sor. A hazai vezető és fiatal színikritikusok véleményének kikérése után összeállt ajánlóprogram így mindösszesen tizenöt előadást tartalmaz - leginkább progresszív, új utakat kereső társulatok produkcióit.


A Kortárs Drámafesztivál ajánlja Pintér Béla és Társulata Korcsula című előadását; a Katona József Színház Kétezerhetvenhét című bemutatóját; a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház / Urbán András Társulata Turbo Paradisóját; a Nemzeti Színház két novemberi premierét: az Oresztészt és a Gorkij és Brecht egyfelvonásosa alapján készült Vassza Zseleznova / A kivétel és a szabály című előadást; a Katona és a TÁP Színház közös produkciójában megvalósult Fisherman’s Friends-et, mely Halász Péternek állít emléket; a Budapesti Kamaraszínház Árpádházát; a szarvasi Cervinus Teátrum Temető-könyv című produkcióját; a Malko Teatro Határesetét; a Maladype Színház Leonce és Lénáját; a Jelizaveta Bamot a Hólyagcirkusz Társulattól; az Új Színház előadását, a Bűn és bűnhődés nyomán készült Szonyát; a Merlin After the endjét két nyelven, magyarul és angolul; a Tünet Együttes Katasztrófa Maratonját; és a Performance Space 122, a PanoDráma és a Pont Műhely koprodukciójában készült Mars cím nélkült.

Forrás: Kortárs Drámafesztivál

Kapcsolódó cikkek:


- NEMZETKÖZI PROGRAM
- SZLOVÉN PROGRAM
- KÍSÉRŐ PROGRAMOK

 

süti beállítások módosítása