Nemzetközi program

Dave St-Pierre-t az elmúlt években a kanadai kortárs táncélet fenegyerekeként tartják számon, aki konvenciókra és dogmákra fittyet hányva olyan táncszínházat csinál, amely nyers õszinteségével, groteszk humorával, szívszorító karakánságával egyszerre képes megnevettetni és meghökkenteni a nézõt.

Feltár, megmutat, de saját bevallása szerint nem kíván finom célzásokat, utalásokat tenni. A rendkívül fiatal, ám mégis kiemelkedően sikeres kanadai művész - aki a világhírű Cirque du Soleil társulatának is koreográfusa - kortárs utópiákat tematizáló előadás-trilógiájának második darabjával érkezik a Kortárs Drámafesztiválra; az első részt, A lelkek pornográfiáját, a 2007-es KDF keretében már láthatta a közönség.

Az idén az Egy kis gyöngédséget a francba is! című burleszk elemekkel tűzdelt tánc-színház-performanszát mutatja be a tengerentúli társulat. Az előadással St-Pierre az emberi érzések és szükségletek mélyére próbál hatolni, s igyekszik a felszínre hozni és megmutatni - hol görbe tükörben, hol lecsupaszítva - vágyaink nem is olyan titokzatos tárgyát: hiszen ki ne vágyna egy kis gyöngédségre? Ám ha tényleg gyöngédségről szóló előadást szeretnénk látni, fel kell készülnünk rá, hogy Dave St-Pierre nemcsak hozzánk, hanem rólunk szól, s ha nem ellenkezünk, átalakítja a gyöngédségről alkotott elképzeléseinket, és átlépve a néző- és játékteret elválasztó bűvös határt, közös gondolkodásra invitál minket.

Nemzetközi programunk másik előadása Lengyelországból érkezik: a Valami multimédiás izé Boguslaw Schaeffer legújabb darabja alapján készült előadás. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Boguslaw Schaeffer napjaink legnagyobb lengyel művészeinek egyike. Végzettségét és elhivatottságát tekintve zeneszerző és teoretikus, színdarabjait mégis legalább olyan osztatlan (ha nem nagyobb) siker fogadja szerte a világon, mint zenei kompozícióit. Lengyelországban a leggyakrabban játszott élő szerzők közé tartozik, annak ellenére, hogy írásainak többsége - az alkotó kívánságára - sosem jelent meg nyomtatásban. Hazánkban neve sajnos még mindig meglehetősen ismeretlenül hangzik, habár jelentős életművét (nagyjából 400 zenei kompozíciót, 17 könyvet és 44 színpadi művet írt) több mint tizenhét nyelvre lefordították. Schaeffer nagyfokú zeneiséggel átitatott színpadi műveinek interpretációja igen nehéz, amennyiben azokat a hagyományos színházi fogalmak és a drámai "cselekmény" szerint szeretnénk elemezni. Ha műveit azok teljességében és nagyobb értelmezési tévelygések nélkül kívánjuk megismerni, drámáit feltétlenül tanácsosabb és célravezetőbb a zene törvényszerűségei felől megközelíteni. A Kortárs Drámafesztiválon látható produkciót Karina Piwowarska rendezte, s érdekessége, hogy maga a szerző, Boguslaw Schaeffer is játszik az előadásban.

Kortárs Drámafesztivál Budapest
1094 Budapest, Bokréta u. 10. I./1.
Tel.: +361-786-2933


Forrás: Kortárs Drámafesztivál

Kapcsolódó cikkek:

- MAGYAR PROGRAM
- SZLOVÉN PROGRAM
- KÍSÉRŐ PROGRAMOK

süti beállítások módosítása