Apátlanul - 25. előadás

December 5-én 25. alkalommal tûzi mûsorára az Örkény István Színház az Apátlanul (Platonov) címû elõadást. A darab bemutatója 2007. december 1-én volt. 2008 nyarán meghívást kapott a 15. Nemzetközi Szebeni Színházi Fesztiválra.

Vége a télnek: összeszokott kompánia találkozik az özvegy tábornokné birtokán. Utoljára a különc Platonov érkezik. A nők imádják, a férfiak pedig csodálják és irigylik. Akkor is, ha megvetik. Idén a társaság új taggal gyarapodott. A tábornokné mostohafia megnősült, és Szofja megjelenése úgy hat a kis közösség lelki életére, mint kavics a tó tükrére. Senki nem sejti, hogy ő és Platonov valaha ismerték egymást. Egyetlen éjszaka elég: minden régi és új szerelem izzik, minden szemérem lehull. Minden sors beteljesedik.

"A Platonov címet ki akartam zárni, mert hamis irányba viszi a darabot, tévesen szuperhős státuszt ad neki. A darab elsősorban nem Platonovról szól, hanem hogy vele együtt szemléljük a világot. Az apátlanság fogalma áll a legközelebb a darab témájához. Olyan nemzedékről szól, amely elszakadt a tradícióktól, a családtól. Ez nem mindig az ő hibája, néha a családé. A mai idők egyik fájdalmas pontja az emlékezetvesztés, a múlttal szembeni távolságtartás. Hogyan lehetséges, hogy ötven-hatvan évvel a második világháború befejezése után megjelenik a fasizmus az utcákon? Ez is az apátlanság következménye."

 (részlet Szemere Katalin Jurij Kordonszkijjal készített interjújából)

-------------

APÁTLANUL (PLATONOV)- 25. előadás
Időpont: 2008. december 5. (péntek) 19. óra
Az előadás szereplői: Kerekes Éva, Für Anikó, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Széles László, Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Mácsai Pál, Végvári Tamás, Máthé Zsolt és Dömötör András.
Rendező: Jurij Kordonszkij

Fotó: Gordon Eszter
Forrás:
Örkény István Színház

süti beállítások módosítása