A Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatóinak vendégjátéka

Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

2008. december 6. (szo) 15h és 19h, december 7. (v) 15h

2003-ban a Kaposvári Egyetem Színházi Tanszékén is elindult a színészképzés, az addig egyedülálló budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. Kaposváron az idei évad végén, 2009-ben kap diplomát Mohácsi János osztálya. A tizennyolc tagú osztály 2006-ban kezdte meg tanulmányait, melyek során többek között Kelemen József, Rusznyák Gábor, Keszég László, Kocsis Pál, Réthly Attila, Najmányi László, Uray Péter, Funk Iván, Mundruczó Kornél és az osztályfőnök Mohácsi János kurzusain vettek részt. Dolgoztak Plautus-, Shakespeare-, Büchner-, Csehov-, Molnár-, és Ödön von Horváth-anyagokkal, mozgásvizsgájukkal részt vettek többek között egy csehországi fesztiválon és a POSZT-on is. Tanulmányaikból a kortárs szerzők művei sem maradhattak ki: legutóbb Pintér Béla Parasztoperáját dolgozták fel.

Georg Büchner: LEONCE ÉS LÉNA

Péter, Popo birodalmának királya: Ördög Tamás
Leonce herceg, a fia: Czakó Máté
Léna hercegnő, Pipi birodalmából: Csépai Eszter
Valerio: Varga Balázs
A nevelőnő: Kiss-Végh Emőke
Udvarmester, Szertartásmester: Székely Rozália
Az államtanács elnöke: Csillag Botond
Az iskolamester: Tenczler Tímea
Rosetta: Mezei Réka

Rendező: Funk Iván

Leonce herceg úgy van az élettel, mint az ismeretlen szeretővel. Arcát nem ismeri, csak sötétben szerette. Leonce az unalom határán áll. Léna heregnő úgy van az élettel, mint egy jól nevelt szűz az ezredik regény után. Eszét veszti, ha róla fantáziál. Várja a herceget, lehetőleg lovon.

Ezt a két embert egymásnak szánja két birodalom, s ők - nem ismerve egymást - kötelezettségük elől, ábrándjaikba burkolózva elfutnak hazulról. Ismert birodalmaik határán túl aztán összetalálkoznak, és - még mindig tudva egymásról semmit - egymásba szeretnek. Szövetkeznek a sors ellen, és nem is tudják, hogy épp a sorsukkal kötnek szövetséget. Ifjúságukba kapaszkodva válnak felnőtté, és kerülnek a helyükre: a trónra. S hogy ez így jó vagy rossz? Azt ki-ki döntse el. /Funk Iván/

Pintér Béla - Darvas Benedek: PARASZTOPERA

etelka: Téby Zita
roland: Rák Zoltán
apa: Barsi Márton
anya: Erdős Éva
julika: Budai Zsófi
tündérke: Misurák Tünde
feri: Egri Bálint
állomásfőnök: Vaszkó Bence
cowboy: Gulácsi Tamás

zenekar:
Csíkvári Gábor, Dömötör Gábor, Kemény György, Kovács Dezső, Kovács Márton, Rozs Tamás, Rusznyák Gábor
zenei vezető: Kovács Márton

rendezte: Mohácsi János

"A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.

Akinek tetszik, nézze meg többször is!
Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!"
/Pintér Béla/

fotók: Eiter Tamás
Forrás: Nemzeti Színház 

süti beállítások módosítása