Reneszánsz RögvEst

Különös és merész stílusjáték, az öt éves RögvEst interaktív improvizációs elõadás továbbgondolása. A Nyugat-Európában és Amerikában nagy hagyományokkal bíró és rendkívül népszerû rögtönzésre épülõ színházi formát Magyarországon elsõként a Momentán Társulat valósította meg RögvEst címû elõadásaival. Improvizációs estjeinken a közönség ötletei, élményei, gondolatai alapján születnek a rögtönzött jelenetek a színpadon.

Így minden előadás más és más, aszerint, ahogy az adott közönség alakítja. Az improvizáció igazi szellemi virtuozitás: ez adja izgalmát, humorát és érdekességét. A RögvEst a XXI. században olyasfajta szerepet tölthet be, mint amilyet a Commedia dell’arte töltött be a reneszánszban. Reneszánsz RögvEst - Akkor és Most című előadásunkban az idő a feje tetejére áll: a reneszánsz kort megidézve indulunk improvizációs időutazásra. Reneszánsz emberek a mai világban, kortársak a múltban, krónikások, polihisztorok, rendhagyó történelemóra és anakronizmus a köbön. Zenés előadásunk fő eleme a humor, ugyanakkor a szórakoztatás mellett célunk a nézők reneszánszról alkotott ismereteinek, képének kitágítása. Tükröt és olykor görbe tükröt mutatunk: felelevenítjük akkori és jelen európaiságunkat, a magyar és európai reneszánsz kulcsfiguráit, típusfiguráit, kulturális és történelmi környezetét, az európai és magyar reneszánsz ébredését és virágzását.
  
Momentán Társulat
Tizenöt éve barátok, három évadon keresztül saját tévéműsoruk volt az m1-en, ahol kamaszok problémáira improvizáltak, KEX és TEA nevű kávéházi hangulatú irodalmi felolvasóestjeiken nyolc év alatt vendégül látták a kortárs magyar irodalom színe-javát, túl vannak már a 250. interaktív improvizációs RögvEsten, idén ünneplik az előadás 5. születésnapját. A társulat 2008 őszén megnyitotta saját színházát, Momentownt, ahol többek között a Reneszánsz RögvEst című előadás is bemutatásra kerül.

A Momentán Társulat tagjai közt van magyartanár, drámapedagógus, filmrendező, látványtervező, műsorvezető, dramaturg, fotós és zenész is. Életük hivatalosan és nem hivatalosan is a kultúra, az oktatás, a film, a színház, az irodalom és a zene körül forog. 

A Momentán Társulat tagjai: Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás és Várady Zsuzsi.

---------------

Momentán Társulat: Reneszánsz RögvEst
BEMUTATÓ: 2008. december 14. 19h, Momentown
(1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

 fotó: Ránki Dániel
Forrás:
Momentán Társulat

süti beállítások módosítása