Színházból Nonprofit Kft.

Gazdasági társasággá alakul a kaposvári Csiky Gergely Színház - így döntött csütörtöki ülésén a megyei jogú város Fidesz-többségû közgyûlése. A képviselõk 21 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el az elõterjesztést, amely szerint a közgyûlés 2008. december 15-ei hatállyal 500 ezer forint törzstõkével közhasznú, nonprofit korlátolt felelõsségû társaságot alapít Csiky Gergely Színház Nonprofit Kft. néven.

A társaság ügyvezetője 2009. február 1-től - a gazdasági társasági formában történő működés kezdetétől - 2013. augusztus 31-ig terjedő időtartamra Schwajda György jelenlegi színházigazgató. Addig - az alapítástól 2009. január 31-ig - Kamarell Márta, a színház művészeti titkára tölti be tisztséget.

A napirend tárgyalása előtt Pintér Attila az MSZP-frakció vezetője ügyrendi javaslattal élve azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a színház átalakítását. Ezt részben jogi aggályokkal indokolta, részben pedig elsietettnek mondta az átalakításról való tárgyalást. A közgyűlés nem támogatta a javaslatot.


Schwajda György

Schwajda György színházigazgató a szocialista képviselő kérdésként is megfogalmazott felvetésére azt mondta: ő inkább lassúnak érzi a változást. Az igazgató határozott véleménye, hogy egy színház gazdasági társaságként működtetése mind a tulajdonosnak, mind pedig a színháznak és dolgozóinak a jelenleginél hatékonyabb gazdálkodást, biztonságosabb és gazdaságosabb üzemelést jelenthet.

Schwajda György szerint két éven belül minden magyarországi színház gazdasági társasági formában fog működni. Tudomása szerint jelenleg a fővárosban már több mint tíz, a vidékiek közöl pedig a soproni és a szombathelyi teátrum működik gazdasági társaságként. A székesfehérvári színház átalakításáról pedig lehet, hogy éppen ezekben a pillanatokban döntenek - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva elmondta: a színház átalakításában érintetteket - beleértve a közalkalmazotti tanácsot és a szakszervezetet - már tájékoztatta a terveiről, a közgyűlés döntéséről pedig még csütörtök délben társulati ülésen számol be.

Schwajda György kitért arra is, hogy a 80 tagú művészeti állományban 20 olyan színész van, aki az idén egyetlen darabban sem kapott szerepet, de a fizetését felveheti. Szita Károly (Fidesz) polgármester kérdésére elmondta, hogy az idén több mint hatezer színházi bérletet adtak el, 30 százalékkal többet, mint tavaly.

Pintér Attila (MSZP) kitartott amellett, hogy elhamarkodott döntést hoz a közgyűlés, ezért - mint mondta - a szocialisták nem fogadják el az előterjesztést.

Pintér Lóránt (SZDSZ) szerint ez csak kiszervezést jelent a maga előnyével és hátrányával. Aggályosnak tartja, hogy nem látja a folyamatokat, csak a elsietett meghozott döntéseket - jegyezte meg.

Tóth István, a Fidesz-frakció vezetője úgy vélekedett: sokkal szabályozottabb lesz a színház működése. Kováts Imre (Somogyért Egyesület) a színház gazdasági átalakításával kapcsolatban azt mondta: "jobb lenne, ha örülnénk, hogy jött egy ember, aki vállalta, hogy kitakarítja ezt a ganédombot".

Zárszavában Szita Károly kiemelte: az ellenzéki képviselők legnagyobb problémája továbbra is az, hogy a színházigazgatót Schwajda Györgynek hívják.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása