10. SzólóDuó Fesztivál

2009. év elsõ nagyszabású kortárs táncmûvészeti rendezvényét a 10. alkalommal megrenezésre kerülõ SzólóDuó nemzetközi táncfesztivál. A háromnapos eseményen, a versenyprogramban hazai és a külföldi táncosok mutatják be produkcióikat 2009. január 9. és 11. között esténkét 20.00 órától a MU Színházban. A legjobbak a Gálaesten láthatóak újra január 13-án 20.00 órától a Millenáris Teátrumban.

"10. nyílt pályázati rendszerrel működő nemzetközi táncfesztivál"

A SzólóDuó Fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet száz éves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését.

A SzólóDuó Fesztivál során az együttgondolkodás és nem a verseny, az elhivatottság és nem a hivatalosság fontos számunkra. Többre értékeljük a művészi élményt, mint ha csupán technikailag hibátlan egy produkció. Az eredetiség és a frissesség elkötelezett hívei vagyunk, érkezzen képviselője a világ bármely tájáról.

A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. Mind a hazai és mind a külföldi résztvevők száma évről-évre emelkedik. Ez az örömteli növekedés lehetővé teszi, hogy egyre szélesebb kör vegyen részt abban az innovatív alkotó folyamatban, amely a fesztiválunkat jellemzi: a színpadi megmérettetésen túl valamennyi táncos-koreográfus szakmai beszélgetéseken vehet részt a nemzetközi zsűri tagjaival. E magas szintű és személyre szóló támogatással mélyítjük el a modern tánc területén tevékenykedő alkotók művészi továbbfejlődését, kiteljesedését.

A 2009-es Fesztivál újdonsága a versenyprogram minden estéjén egy meghívott táncos előadása, így Anna Piotrowska (PL), Bruno Isakovics (CRO-NL), valamint Bacskai Ildikó és Bajári Levente (H) fellépését tekintheti meg a közönség 2009. január 9-11. között a MU Színházban. Minden meghívott alkotó életében fontos állomás volt a SzólóDuó Fesztivál.
 
2009. január 13-án a Millenáris Teátrumban a versenyprogram "legjobbjait" láthatja a közönség egyrészt a szakmai zsűri döntése, másrészt a közönség szavazata alapján. Ezen az estén olyan díjazott bemutatókat láthatunk - hiszen minden résztvevő a SzólóDuó Fesztiválra készítette darabját - melyben a táncos vagy egyedül, szólóban szárnyal, vagy két táncosra álmodott meg a koreográfus. A SzólóDuó 2009 Gálasestjének sztárvendége: Horváth Csaba és Dresch Mihály lesz, műsorvezetője pedig Novák Péter.

A SzólóDuó Fesztiválra 2009-ben a magyarok mellett lengyel, cseh, német, svéd, mexikói, holland, belga, osztrák, koreai, izraeli, francia és török alkotók jelentkeztek.

A SzólóDuó Fesztivál 2009 zsűrijének Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész, Nívó-díjas táncpedagógus és koreográfus, a pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium táncművészeti vezetője, Hegedűs Sándor tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és Fenyves Márk vizuális művész, az Orkesztika Alapítvány Kuratóriumának vezetője mellett neves külföldi szakemberek is a tagjai lesznek: Mary Brennan, a The Herald tánckritikusának és Berrak Yedek koreográfus, táncművész, a prágai Duncan Center vezető tanárának személyében.


SzólóDuó 2009 programjai

Január 8. csütörtök 20h / Mozdulatművészeti Stúdió - Megnyitó Est

Január 9. péntek 20h / MU Színház - Versenyprogram
A versenyprogram koreográfusai és előadói: Alicja Hoppel (PL), Anna Kruk (PL), Berger Gyula (H), Brian Tjon Tjauw Liem (NL), Elodie Sicard (FR), Gaurean Ottilia (H), Jobbágy Bernadett (H), Justyna Kalbarczyk (PL), Lucie Charouzová (CZ), Nemeskéri Juli (H), Olga Szypulska (PL), Ondřej Krejčí (CZ), Pavla Vařáková (CZ), Simkó Beatrix (H), Szamosi Judit (H).
Az est meghívott vendége: Anna Piotrowska (PL)

Január 10. szombat 20h / MU Színház - Versenyprogram
A versenyprogram koreográfusai és előadói: Aleksandra Dziurosz (PL), Arany Virág (H), Baranya Dávid (H), Barbara Bujakowska (PL), Barta Dóra (H), Berkes Mirjam Anna (H), Botár Katalin (H), Copek Péter Ferenc (H), Daniela Hernández Faith (H -MX-SPA), Efrat Levy (IL-NL), Fülöp Ágnes (H), Markéta Kuttnerová (CZ), Monika Častková (CZ), Szabó Ildikó (H), Veronika Miklová (CZ).
Az est meghívott vendégei: Bacskai Ildikó és Bajári Levente (H)

Január 11. vasárnap 20h / MU Színház - Versenyprogram
A versenyprogram koreográfusai és előadói: Baranya Dávid (H), Fejes Kitty (H), Grecsó Zoltán (H), Helena Šťávová (CZ), Jobbágy Bernadett (H), Josefina Lindvall (SVE), Kaprinyák Renáta (H), Nemeskéri Juli (H), Marie Janečková (CZ), Mor Shani (IL), Pawel Malicki (PL), Ron Amit (IL), Torda Kata (H), Ujszászi Dorottya (H).
Az est meghívott vendége: Bruno Isakovic (CRO-NL).

Január 13. kedd 20h / Millenáris Teátrum - Gálaest
A versenyprogram "legjobbjai" a szakmai zsűri és a közönség döntése alapján.
Sztárvendég Horváth Csaba és Dresch Mihály. Az est házigazdája Novák Péter.

---------------------

10. SzólóDuó nemzetközi táncfesztivál

Megnyitó Est - 2009. január 8. csütörtök 20h - Mozdulatművészeti Stúdió
Versenyprogram - 2009. január 9-11. esténként 20h - MU Színház
Gálaest - 2009. január 13. kedd 20h - Millenáris Teátrum

Január 9-11. péntektől - vasárnapig 10-13.30h / Mozdulatművészeti Stúdió - Kurzusprogram
10-12h Kortárs Tánc & Fizikai Színház Kurzus - Anna Piotrowska (PL) vezetésével
12-13.30h Kortárs tréning Hámor József (H) vezetésével

Helyszínek:
- Mozdulatművészeti Stúdió 1097 Budapest, Tagló u. 11-13. Tel: +361-321-9745;
- MU Színház 1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17. Tel: +361-466-4627;
- Millenáris Teátrum 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20. Tel: +361-438-5312
 
A SzólóDuó 2009 hivatalos oldala: www.szoloduo.com

Együttműködő partnereink: EFERTE Dance Developmnet Foundation, a prágai Duncan Center Conservatory, MU Színház, Millenáris Nonprofit Kft.
Főtámogató: Antenna Hungária Zrt.
Támogatók: OKM, NCA, NKA - Táncművészeti Szakkollégium, Danubius Hotels Group, Lengyel Intézet, Cseh Centrum, Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió, SEAT, Delta Zrt., Kemikál Zrt., Táncélet.hu

Forrás: Mozdulatművészeti Stúdió

süti beállítások módosítása