Csínom Palkó

Farkas Ferenc nagyszabású daljátékát, a Csínom Palkót ma este (2008. december 12.) mutatja be a békéscsabai Jókai Színház a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Balassi Táncegyüttes közremûködésével. A darab premierje egyedülálló módon on-line is látható este héttõl a színház honlapján.

Hófehér hangzás. Talán ezzel a két szóval is leírhatnánk Farkas Ferenc: Csínom Palkó című daljátékának bemutatóját, a látványt ugyanis a fehér különböző árnyalatai uralják, míg a hangzásról a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar gondoskodik, a táncokat a Balassi Táncegyüttes hozta magával a békéscsabai színpadra. Greifenstein János rendező-alkimista valami nagyon minőségit vegyített.
A Jókai Színház már tavaly meghirdette, hogy kibontja a zenekari árkot, és csak az élőzenét fogadja el színházi élményként zenés darab esetén. A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar - Somogyi-Tóth Dániel vezetésével - harminc év elteltével tért vissza a színpadi árokba, a zenekar sok tagja számára ez teljesen új élmény volt, ami legalábbis elgondolkodtató tény. A darab választás is jórészt az említett zenekar karmesterének köszönhető, hiszen ő volt, aki ezt a daljátékot felkarolta és színészek hangterjedelmére transzponálta, ami egy szimfonikus zenekar méretét figyelembe véve elismerésre méltó munka. Nos, a próbák előrehaladtával beigazolódott, a színészek képesek meghálálni ezt a befektetett munkát, és elénekelni ezt a komoly énektudást igénylő darabot. A junior Príma díjas Gulyás Attila, Presits Tamás, akárcsak a színi hallgató Vígh Zsuzsanna, /de a társulat döntő többsége/ a világ bármely színpadára nyugodtan kiállhatna ezzel a hanggal és komoly hozzáállással.
A Csínom Palkó cselekménye nem bonyolult, pár szerelmi szál fonja körül a kuruc - labanc ellentétet a Rákóczi szabadságharc idején, a zenedarabért viszont Farkas Ferenc Kossuth díjat kapott, és kijelenthetjük nem érdemtelenül. A zenészek nem elégedtek meg egy korrekt kivitelezéssel, hanem meghívták Szokolay Dongó Balázst (Palya Bea, Sebestyén Márta állandó fúvósa) aki tárogatón, dudán és furulyán, a színpadon játszik Rézangyal szerepében, és ez a népzenei hatás még sokkal izgalmasabbá tette a nagyzenekari hangzást. Hogy ezt a zeneileg nagyon értékes színdarabot nehogy csiricsáré operettként értelmezze a közönség, a rendező úgy döntött a színvilágot, alapra redukálja, így a díszlet és a jelmez egyaránt egy hófehér mesevilágot idéz. Ami azonban az igazi meglepetés, az a felhasznált alapanyag. Ez ugyanis minden esetben papír! Hatvany Csaba papírszobrász és Olga Gonobolin az Ukrajnai Khersoni Állami Egyetem iparművész-tanára igazi képzőművészeti alkotóteleppé változtatták a Jókai Színház festőtárát, és Greifenstein Jánossal - aki a rendezésen túl a díszlettervezést is magára vállalta - naponta alkottak újabb és újabb remekműveket. A közönség hitetlenkedve nézte a kibomló papír csillárokat, az égből érkező és szétnyíló sátrakat, vagy a szintén jórészt papírból készült működő(!) órát, a színpadon. Ha már az óraműnél tartunk, említsük meg Mlinár Pál koreográfiáit, amelyben a stílustiszta néptánc elemek mellett a például a barokk bál táncvilágát is precízen, kompromisszummentesen hozzák a Balassi Táncegyüttes tagjai.

Mesevilág ez - főleg felnőttek számára. Az előadás végén a karmester a közönség felé fordulva, vezényelve énekli: Csínom Palkó, Csínom Jankó csontos karabélyom... Páran bátortanul, majd egyre bátrabban követik. A klasszikus zenés színháznak valami ilyesmiről kellene szólnia.


Farkas Ferenc:
CSÍNOM PALKÓ
- daljáték -  

Szereplők: 
BALOGH ÁDÁM, kuruc kapitány: Presits Tamás
CSINOM PALKÓ, szegénylegény: Gulyás Attila
CSINOM JANKÓ, szegénylegény: Vadász Gábor
ROSTA MÁRTON, mézeskalácsos,
(egyúttal Piperec báró): Csomós Lajos
ÉDUSKA, a leánya; BÁLOZÓ NŐ 1: Vígh Zsuzsanna szh.
ZSUZSIKA, Balogh Ádám mátkája; BÁLOZÓ NŐ 2: Tóth Zsófia
TYUKODI PAJTÁS, strázsamester: Tege Antal
FÖRGETEG, bandavezér: Szőke Pál
DARU, korcsmáros: Gajdacsi Pál
ÖRZSE, szolgálója; BÁLOZÓ NŐ 3: Nagy Erika
KATI, a leánya; BÁLOZÓ NŐ 4: Bányai Ágota
KOHÁRY GRÓF, császári marsall: Czitor Attila
KOHÁRY GRÓFNŐ: Cseh Adrienn szh.
RÉZANGYAL; TÁROGATÓS: Szokolay Dongó Balázs
GÖCS PISTA, szegény legény; KURUC 5: Szabó Lajos
LUDAS, szegénylegény: Szabó Gábor szh.
PETÁK, szegénylegény: Nagy Róbert szh.
KUCUG BALÁZS, "labanc sógor": Szabó Gábor szh.
LANGE ŐRNAGY, császári futár: Nagy Róbert szh.
KURUCZ 1; BÁLOZÓ 1: Mlinár Pál
KURUCZ 2; BÁLOZÓ 2: Mlinár Péter
KURUCZ 3; BÁLOZÓ 3: Hankó Tamás
KURUCZ 4; BÁLOZÓ 4: Vaszkó János  
Súgó: Gyaraki Lívia
Ügyelő: Csipke Sándor
Díszletszobrok: Hatvany Csaba
Díszlettervező: Greifenstein János
Jelmeztervező: Olga Gonobolin
Design asszisztensek: Kovács Márta szh., Kollárovszky Éva
Hangképző: Czeglédi Katalin
Zenei vezető - Karmester - Korrepetitor: Somogyi-Tóth Dániel
Koreográfus: Mlinár Pál
Meghívott vendég: Szokolay Dongó Balázs
Közreműködik: a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar
és a Balassi Táncegyüttes
Rendezőasszisztens: Czitor Attila

Rendező: Greifenstein János

Előadás időpontok:
2008. december 12. 19.00 h - Premier
2008. december 13.

Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

süti beállítások módosítása