Véget ért a Stúdió Fesztivál

A marosvásárhelyi színházmûvészeti Egyetem 2008. december 9-11. között elsõ ízben rendezte meg a Stúdió Fesztivált, mely több ország színiiskolájának találkozóhelye kíván lenni.

A rendezvényen három ország színművészeti egyeteme vett részt: a bukaresti I.L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a kisinyov Zene-, Színház- és Képzőművészeti Akadémia, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar, a jászvárosi George Enescu Művészeti Egyetem, a kaposvári Kaposvári Művészeti Egyetem, Művészeti Főiskolai Kar, és a szervező marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem.
A fesztivál alkalmából Marosvásárhelyre érkező egyetemek képviselői lehetőséget kaptak saját intézményük bemutatására, illetve megbeszéléseket folytattak a színművészeti képzés ideális szervezését illetően. A résztvevő intézmények egy-egy vizsgaelőadásukkal is bemutatkoztak, a produkciókat szakmai zsűri - Makra Lajos színművész, Alina Nelega drámaíró, kritikus, egyetemi tanár, Diana Popdan, a Radio Cultural szerkesztője, Boros Kinga kritikus, egyetemi gyakornok és Székely Csaba író, rádiós szerkesztő - értékelte. A rendezvény ideje alatt a diákok közös mesterség-workshopokon vettek részt, illetve informális ismerkedésre is volt lehetőség.

I. Stúdió Fesztivál
- Díjazottak -

• A legjobb női főszereplő: VALENTINA ZAHARIA
a bukaresti I.L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem Tom Ziegler: A KILENCEDIK LÉPCSŐFOK című előadásában JOANNA szerepének alakításáért

• A legjobb férfi főszereplő: DERZSI DEZSŐ
a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Molnár Ferenc: AZ ÖRDÖG című előadásában AZ ÖRDÖG szerepének alakításáért

• A legjobb női mellékszereplő: LOVAS ROZI
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának gressy Zoltán: PORTUGÁL című előadásában az ASSZONY szerepének alakításáért

• A legjobb férfi mellékszerplő: LÁBODI ÁDÁM
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karának
Egressy Zoltán: PORTUGÁL című előadásában RETEK szerepének alakításáért

Forrrás: Stúdió Színház

süti beállítások módosítása