Juronics Tamás

A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Eck Imre Közalapítvány Kuratóriumának döntése alapján Juronics Tamás koreográfusnak, a Szegedi Kortárs Balett mûvészeti vezetõjének Eck Imre Díjat adományoz.

Juronics Tamás munkássága sok tekintetben közel áll a táncos, koreográfus, képzőművész és "színházcsináló" Eck Imre alkotó szellemiségéhez. Lassan 50 éve annak, hogy 1960-ban Eck Imre megalapította a Pécsi Balettet. Ekkor azt vallotta, hogy olyan táncjátékokat kell létrehozni, amelyek úgy hatnak a ma élő emberre, hogy formálják gondolatvilágát. Később több évtizedes munkáját is jellemezte ez a hitvallás.
Juronics Tamás minden művében látható hasonló törekvés. A mai kor egyéni problémáit és a társadalom bonyolult összefüggéseit boncolgató kérdések minden munkájában megtalálhatók. Művei gondolkodásra késztetnek, de megértésükhöz segít, hogy birtokában van az a képesség, amellyel rendkívüli érzékenységgel használja a színház hatalmas erejét. Az emberi test, a zene és a képi világ együttes hatására törekszik. A muzikalitás, a választott zene tisztelete mellett tárgyhasználatának, mozdulatvilágának szimbolikája rokon az ecki gondolatok megjelenítési módjával, a mély emocionális és intellektuális hatásra törekvéssel, ahol a mozdulatok sohasem csak dekoratív céllal, hanem funkcionálisan, a gondolatoknak alárendelten jelennek meg.
Az Eck Imre Díj alkotói díj A kortárs gondolkodó ember problémáit bemutató táncművek létrehozása és előadása a legmagasabb rendű alkotói tevékenységek közé tartozik.

Forrás: Szegedi Kortárs Balett

süti beállítások módosítása