Tengeren

Péntek este került bemutatásra Conor McPherson Tengeren címû darabja a Bárka Színházban. Az  Szenteste játszódik Dublin egyik tengerparti, északi külvárosában. A történet középpontjában James "Sharkey" Harkin áll, aki együtt él öregedõ, vak testvérével Richard Harkin-al. Ezen az estén összegyûlnek barátaikkal pókerezni.  Szánalmasságuk, vesztességük, az életüket rajtuk állandóan számonkérõ külvilág elöl zárkóznak be házukba, a biztonságosnak vélt helyre. A kinti viharból egy idegen érkezik...

Conor McPherson 1971-ben született, kortárs ír szerző és rendező. Korunk egyik legjelentősebb alkotója, darabjait a világ szinte összes színpadán műsorra tűzik. Sósvíz c. filmje 2000-ben a Berlini Filmfesztiválon Panoráma díjat kapott. A The Seafarer c. darabját a londoni Nemzeti Színház 2006-ban mutatta be, majd 2007 decemberében a Broadway-en debütált, mindkét esetben McPherson volt a rendező. Rengeteg díjat nyertek, az előadások óriási sikert arattak. 2008 májusától a dublini Abbey Színház is játssza, jövő év januárjában pedig a washingtoni The Studio Theater-ben adják majd elő.
Van Dublin fölött a hegyen egy erődszerű, elhagyott épület, kicsi ablakokkal, vaskos falakkal, templomra, várra egyaránt hasonlító ház. Ez a Hellfire Club, ahol az ördög kártyán nyerte volna el a monda szerint az ott tivornyázó angol urak lelkét valamikor régen. Éjszaka volt, zúgott a szél, és az urak társaságába kicsit részeg, de elegáns, ismeretlen úr érkezett, hogy melegedne meg egy kicsit, mielőtt továbbindul. Le is telepedett, majd be is szállt a kártyajátékba, és csöndes, de magabiztos tehetséget árulva el, sorra nyerte a köröket. Egyre nagyobbak lettek a tétek. Mikor egyik áldozata véletlen leejtett egy kártyát, lehajolva halálra váltan vette észre a pislákoló fénynél, hogy vendégüknek patái vannak. Mikor rémülten felegyenesedett, az ördög, egy szempillantás alatt felröppent és eltűnt egy tűzgömbben, kénköves bűzt hagyva maga után.

Conor McPherson: TENGEREN

James "Sharky" Harkin: Ilyés Róbert
Richard Harkin: Mucsi Zoltán
Ivan Curry: Gados Béla
Nicky Giblin: Dévai Balázs
Mr. Lockhart: Kálid Artúr

díszlet: Sebő Rózsa
jelmez: Kovalcsik Anikó
Asszisztens: Ivánovics Beatrix

Rendező: Göttinger Pál

Előadás időpont decemberben:
2008. december 28. - Bárka Színház, Stúdió 

 /Bemutató: 2008. december 19./

Göttinger Pál rendező 1983-ban született Budapesten. 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán. Martin Crimp Attempts on her Life című darabjából készített a.N.N.a című előadásáért a legjobb rendező díját kapta a XIV. Alternatív Színházi Szemlén.

Fotók: Garamvári Gábor
Forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása