Szilveszteri kabaré

A Szigligeti Társulat az év utolsó napján új bemutatóval várja a nézõket. A mûfaji változatosság kedvéért a szilveszteri elõadás ezúttal egy kabaré lesz, amelyet Nemlaha György szerkesztett a közismert Nóti Károly író, újságíró jelenetibõl és dalaiból.

Néhány ízelítő a jelenetcímekből: Horgászás, Lepsénynél még megvolt, A csillár, A cég arája. Az előadás felhőlen szórakozást ígér mindazoknak, akik az új évbe derűen, jókedvre hangolva kívánnak átlépni. A Fele sem tréfa című előadás december 31-én, szilveszter este 21 órakor kezdődik a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében. Akik a szilveszteri bemutatón nem tudnak részt venni, az előadást megtekinthetik január 2-án, pénteken 17 órától szintén a filharmónia termében.

Nemlaha György gondolatai az előadásról és Nótiról: "Mondják, Nóti Károly a tízes évek végén, amikor Kolozsvárról felkerült Budapestre, első kis bohózatával óvatosan beállított a budapesti Terézkörúti Színpad akkori igazgatójához, Salamon Bélához: - Mindjárt elolvasom - mondta a színész-igazgató és az ifjú szerzőt hellyel kínálta. - Tessék addig rágyújtani! - nyújtotta feléje szivartárcáját. Nóti Károly rágyújtott a vastag szivarra, és még félig sem szívta el, Salamon már végzett a darab olvasásával. Nagyon tetszett neki. Felpillantott a kéziratból és látta, hogy Nóti holtsápadtan ül a széken. - Na, na! - szólt bátorítólag Salamon. - Nem kell izgulni! ... Persze, megértem..., az első darab ...  - Nem, igazgató úr! - felelte a falfehér szerző. - Az első szivar! A színházi legendák nem válogatósak. Szerencsére. Nem tesznek különbséget az úgynevezett nemes és a szórakoztató irodalom között. Mindenütt megteremnek. Főleg, ha félszemmel az utókorra kacsintanak. És ez bizony Nóti estében is így van, aki később már rászokott a szivarra, de nem szokott le - szerencsére - a bohózatírásról. Ha így lett volna, akkor ma kedves közönségük nem láthatná a gazdag életműből válogatott tíz kisebb-nagyobb jelenetet és nem hallhatná hozzá azokat a slágereket, amelyeknek kivétel nélkül Nóti írta a szövegét."

 Forrás: Szigligeti Társulat, Nagyvárad

süti beállítások módosítása