Több támogatás

Mégsem kell nevet változtatnia a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak annak folytán, hogy jövõre a Kárpátalja megyei költségvetésbõl fizetik a társulat tagjainak bérét.


fotó: MTI - Kiss István

A Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a súlyos anyagi helyzetben lévő beregszászi színház a jövő évtől a megyei büdzséből is támogatást kap. Akkor az ugyancsak szóba került, hogy a társulat hivatalosan Kárpátalja Megyei Magyar Drámai Színház néven működik majd tovább.

Ezzel kapcsolatban a színház igazgatója, Balázsi József az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számának nyilatkozva elmondta: őt az ügyben illetékes Kárpátalja megyei művelődési főosztály vezetője arról tájékoztatta, a költségvetési támogatás folyósítása nem jár névváltoztatással; a két dolognak nincs köze egymáshoz.

Mint kifejtette, a beregszászi színház a járási költségvetésből öt éve változatlanul 80 ezer hrivnya (körülbelül kétmillió 400 ezer forint) éves támogatást kap. Ebből a fizetések ötödrészét tudták csak garantálni, miközben jövőre már egymillió hrivnya kell a bérekre. Az ígéretek szerint jövőre a megye állja a fizetések 95 százalékát, a többit a színháznak kell előteremtenie - tette hozzá a direktor, aki szerint már akkor is jobban járnak, ha csak 70 százalék valósul meg az ígéretből.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása