Godot-estek a sirályban 1.

 

GODOT IRODALMI ESTEK A SIRÁLYBAN

SZÖVETSÉGEK WEBEN, PAPÍRPON ÉS A VALÓSÁGBAN

- AZ IRODALOM ÉS AZ IRODALMI ÉLET SZERVEZETEI

HAVONTA JELENTKEZŐ BESZÉLGETÉSSOROZAT

ELSŐ BESZÉLGETÉS: 2009. JANUÁR 8. 19.00

SOROZATSZERKESZTŐK:

CZAPÁRY VERONIKA ÉS GYÖRE GABRIELLA
 
 

TERVEZETT ESTEK:
 

2009. JANUÁR 8. 19.00

Godot-estek a sirályban 1.

Az internet szerepe az irodalmi életben

- irodalmi netlapok

Mennyire változtatja meg olvasási szokásainkat az internet? Miben nyújt többet, miben kevesebbet a digitális kultúra világa? Hogyan hat az online tartalomszolgáltatás az offline újságírásra és könyvnyomtatásra? Netes publikáció vagy folyóiratközlés − változott-e a két forma eltérő megítélése? Milyen új műfajokat teremt az internetes irodalmi lapok világa?

Meghívottak: Könyvesblog (Valuska László), Prae.hu (Balogh Endre), Litera (Nagy Gabriella), Spanyolnátha (Berka Attila)

Moderátor: Czapáry Veronika, Györe Gabriella
 

2009. FEBRUÁR 5. 19.00

Godot-estek a sirályban 2.

Az Írószövetség és Fiatal Írók Szövetségének

szerepe az irodalmi életben

Az Írószövetség létrejöttéről, történetéről, jelenlegi taglétszámáról, célkitűzéseiről, vállalt feladatairól, rendszeres programjairól és szervezeti felépítéséről, vagyonáról, könyvtáráról, és munkatársiról esik szó a mai esten. A Fiatal Írók Szervezetének létrejöttéről és céljairól a szervezet jelenlegi vezetője beszél. A két szervezet íróiskoláiról, a könyvkiadás mikéntjéről, a más írószervezetekkel valóviszonyról és a lehetséges forrásszerzési lehetőségekről is kérdezzük a meghívottakat, hogy a közönség minél szélesebb körű tájékoztatást nyerhessen a szervezetek munkájáról, szerepéről és lehetőségeiről.

Tervezett meghívottak, felolvasók: Bednanics Gábor, L. Simon László, 2 szerző a FISZ-től

Moderátor: Czapáry Veronika, Györe Gabriella
 

2009. MÁRCIUS 5. 19.00

Godot-estek a sirályban 3.

A Lettre Internationale estje

A Lettre Internationale negyedévente jelentkező nemzetközi folyóirat magyar változata, mely a Közép-Európa kortárs kultúrájának követe és letéteményese is. Az aktuális szám bemutatkozó estjére kerül sor négy meghívott szerzővel - velük a lap szerkesztője, Karádi Éva beszélget, őt pedig a folyóirat történetéről, céljairól, terveiről a sorozatszerkesztők kérdezik.

Tervezett meghívottak, felolvasók: A Lettre aktuális számának négy szerzője, valamint a főszerkesztő, Karádi Éva

Moderátor: Czapáry Veronika és Györe Gabriella
 

2009. ÁPRILIS 2. 19.00

Godot-estek a sirályban 4.

A József Attila Kör szerepe az irodalmi életben

Mióta létezik a Jak, és hogyan segítette hozzá az írókat a megnyilvánuláshoz? Milyen szerepet tölt be az évek óta megismétlődő Jak Szigligeti tábor az irodalmi élet véráramában? Kiket indított útjára a kör? Kommunikálnak-e egymással az egyes írószervezetek? Hogyan látja a kortárs irodalom finanszírozását a szervezet elnöke? Milyen a viszony az egyes írószervezetek között? Változott-e, s ha igen, miként, a József Attila Kör szerepe és megítélése az elmúlt évtizedekben? Hogyan tud megfelelni a fiatalabb generációk kihívásainak, s milyen új formákkal kísérletezik?

Tervezett meghívottak és felolvasók: Ágoston Zoltán (a JAK két enöki periódussal korábbi elnöke), Menyhért Anna (a JAK előző elnöke, a MISZJE igazgatója), Gerevich András (a JAK jelenlegi elnöke), Keresztesi József (JAK-tag, korábbi JAK-füzetek szerkesztő, a Jelenkor szerkesztője, irodalomtörténész, kritikus, dalszövegíró), k. kabai lóránt (a JAK weblapjának szerkesztője, a JAK-füzetek egyik korábbi szerkesztője, költő)

Moderátor: Czapáry Veronika és Györe Gabriella
 

2009. ÁPRILIS 30. 19.00

Godot-estek a Sirályban 5.

Irodalmi lapok: Az irodalom megjelenési formái

a nem irodalom-orientált kulturális portálokon

A kulturport.hu, kultura.hu, kulturpart.hu, index.hu - a honlapok története, szerkesztőik, célkitűzéseik, az irodalom, mint a kultúra egyik létmódjának lehetséges megjelenési formái a honlapokon.

Tervezett meghívottak: a Novák Péter (kulturpart.hu - kreatív főszerkesztő), Szálinger Balázs (kulturpart.hu - munkatárs), Kádár Ildikó (kulturport.hu), Koren Zsolt (kultúra.hu - főszerkesztő), Artner Szilvia Sisso (kultúra.hu - szerző), Csáki Judit (főszerkesztő, revizor online)

Moderátor: Czapáry Veronika és Györe Gabriella
 

2009. MÁJUS 28. 19.00

Godot-estek a Sirályban 6.

A Szépírók Társaságának szerepe

a kortárs irodalmi életben

Az Írószövetség ellenében vagy önálló értékrend mentén alakult és dolgozik a szervezet? Mikor, hogyan és kik alakították a Szépírók Társaságát? Hány tagja van? Hányféle programot szervez? Hogyan tudja segíteni tagjait? Milyen érdekképviseleti módszereket alkalmaz? Ki miért választotta ezt a szervezetet? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a Szépírók Társasága vezetőjének? Mik a szervezet legnagyobb sikerei, melyek állandó programjai, mik a jövőre vonatkozó tervei?

Tervezett meghívottak: Kukorelly Endre (a Szépírók Társasága egykori elnöke), Csaplár Vilmos (a Szépírók Társasága jelenlegi elnöke), Grecsó Krisztián (a Szépírók Társasága egyik jelenlegi elnökhelyettese), Kéri Piroska (a Szépírók Társaságának Titkára), Abody Rita (a Szépírók Társaságának egyik tagja)

Moderátor: Czapáry Veronika és Györe Gabriella
 

2009. JÚNIUS 11. 19.00

Godot-estek a Sirályban 7.

Nőtudat, nőirodalom és közösségi szerepvállalás

- Az Irodalmi Centrifuga estje

Mikor alakult, hogyan jött létre ICA Élőfolyóirat, mik az előzményei? Milyen szerepe van a hozzá kapcsolódó alapítványnak, milyen projekteket támogat? Internetes megjelenése (blog) óta érzékelhetőbbé vált-e a női témák nagyobb térnyerése? Hatott-e az internetes megjelenés az Élőfolyóirat estjeire, s hogyan? Egy másik szemszög és tapasztalat bemutatásának mik az esélyei? Milyen témákat vállal fel, mik a tervek?

Beszélget: Bódis Kriszta (Az Irodalmi Centrifuga-estek vezetője író, dokumentumfilmes), Gordon Agáta (Az irodalmi Centrifuga-estek vezetője, ICA honlapjának szerkesztője, író, költő), Györe Gabriella (ICA honlapjának szerkesztője, a litera szerkesztője, kötő), Bitó László (ICA Alapítványának egyik kurátora, orvosprofesszor, író)

Moderál: Czapáry Veronika

süti beállítások módosítása