Művészet határok nélkül

Az Égtájak Iroda idén Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója, valamint a magyar kultúra napjának jegyében azt a sikersorozatot szeretné folytatni, amely azt példázza, hogy a hagyomány és a modernitás konfliktusa feloldható, sõt egy-egy színpadi produkció esztétikai értékévé nemesíthetõ.

A Füst Milántól kölcsönzött "Anyád nyelvét bízták rád a századok" című kollázs azokat a szellemi tartalmakat igyekszik bemutatni, amelyek a felvilágosodás költőjének, a nyelvújítás atyjának, a magyar nyelvű, európai színvonalú polgári kultúra megálmodójának, Kazinczy Ferencnek a pályájából villannak föl.

• a színházi kultúra ápolása és népszerűsítése
• a magyar nyelv védelme és ápolása
• más nemzetek nyelvének tisztelete
• az állandóság és a folyamatos változás összetűzésének feloldása az egész magyar szellemi élet megújításával

Az immár hagyományosnak nevezhető egész estét betöltő ÉGTÁJAK évnyitó célja a széphalmi mester, Kazinczy Ferenc szellemében a zene, a tánc és az anyanyelv szálait egymásba fűzni. 
A vendégeket Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára köszönti majd. 


ÍZELÍTŐ A 7 ORSZÁGBÓL ÉRKEZŐ FIATALOK MŰSORÁBÓL: 


ZENE - Kárpát-medencei együttesek - 30 tagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar, Bakos Árpád, Kucsera Géza, Csizmadia Anna, Garden Quartett

5 népzenei tájegység TÁNCAIT egy-egy régió táncospárja mutatja be - a Róna, a Cirkalom, a Tisza, a Ropogó és a Tébláb táncegyüttes szólistái, táncosok a Kárpát-medencéből: Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Muravidékről.

Minden régió egy-egy kiváló színésze - Gál Elvira (Szabadka), Fabó Tibor (Komárom), Kacsur András (Beregszász), Nagypál Gábor (Budapest), Váta Loránd (Sepsiszentgyörgy) - KORTÁRS MAGYAR KÖLTŐK (Kovács András Ferenc, Gyimóthy Gábor, Zalán Tibor, Orbán János Dénes, Háy János, Parti Nagy Lajos, Sziveri János és Domonkos István) versét mondja el.
Rendező: Hernyák György (Jászai-díjas), Koreográfia: Brezovszki Roland, Zenei vezető: Juhász Gábor, Művészeti tanácsadó: Hajnal Jenő 

Az Égtájak Iroda azt szeretné, ha a műsort követően a nézőkben olyan szellemi térkép rajzolódna ki, amely határok és korlátok helyett a kultúra és a nyelv átjárhatóságának az örömét hirdeti.


Az előadás az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg.

-----------

ÉGTÁJAK IRODA ÉVNYITÓ
"Anyád nyelvét bízták rád a századok"
Thália Színház, 2009. január 19. - 18.30 h

Forrás: Égtájak Iroda

süti beállítások módosítása