Egressy Zoltán: 9700

Szórakoztató, zenés idõutazással lép ki a frissen alapított szombathelyi Weöres Sándor Színház a közönség elé. A 9700 címû elõadás szövegkönyvének alapját a színészek improvizációi, valamint korabeli dokumentumok és eredeti közgyûlési aranyköpések adták. Ezeket "gyúrta" Egressy Zoltán színdarabbá. A nyitóelõadásban a színház teljes társulata színre lép, kiegészülve a színházmûvészeti tanszék hallgatóival és meghívott zenészekkel.

A rendező Dömötör Tamás mellett az előadás alkotói: Duró Győző dramaturg, Bodor Johanna és Gyöngyösi Tamás koreográfus, Mészáros Tibor díszlet-, valamint Kárpáti Enikő jelmeztervező. A zenét Benkő László szerezte.
A színháznyitó előadást először január 16-án este 19 órakor tekinthetik meg a nézők. A további előadásokra korlátozott számban jegyeket is válthatnak azok a kedves nézők, akik nem rendelkeznek bérlettel.

Egressy Zoltán - Dömötör Tamás: 9700
- zenés időutazás két részben -

Vas Gyula, elnök, valamint több múltbéli személy... Szabó Tibor
Ibolya, a titkárnője, valamint több múltbéli személy...Péter Kata
Sárvári Emília ... a ... Kiss Mari
Csepreghy-Nagy Vilmos ... SZOmbathelyért ... Trokán Péter
Toronyi Lajos... SZEretnék ... Szerémi Zoltán
Rumi Mária ... TEnni VAlamit ... Vlahovics Edit
Vépmegyeri Géza ... Városvédő Bizottság ... Szabados Mihály
Szabó M. Bertalan ... tagjai, időutazók ...Endrődy Krisztián
Natália, fővárosi vendégművésznő, időutazó ... Németh Judit
Feri bácsi ... Jordán Tamás

továbbá Szombathely lakosai különböző múltbéli korszakokból, neves és névtelen történelmi személyek:
Bálint Éva, Csonka Szilvia, Czapkó Antal, Czukor Balázs, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Kelemen Zoltán, Orosz Róbert, Vass Szilárd

valamint
Balogh János, Borbiró András, Budai Dávid, Csernay István, Farkas Ádám, Kristóf Roland, Lévai Tímea, Nagy Eszter, Németh Gyöngyi, Nyulassy Attila, Papp-Ionescu Dóra, Poppre Ádám, Pusztai Fanni, Schmidt Róbert, Senkovics Petra, Simits Zsuzsa, Szabó Róbert Endre, Szalay Katinka, Unger Tünde

Zenészek:
Bognár Róbert, Hotzi Ferenc, Juhász Tibor, Kovács Attila, Máriás Zsolt, Takács Dániel, Vörös Emil

Díszlettervező: Mészáros Tibor
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Zeneszerző: Benkő László
Koreográfus: Bodor Johanna
Mozgástervező: Gyöngyösi Tamás
Dramaturg: Duró Győző
Zenei vezető: Takács Dániel
Korrepetitor: Falusi Anikó
Koreográfus-asszisztens: Németh Gyöngyi
Ügyelő: Németh Éva
A rendező munkatársai: Mátis Inez és M. Kapornaki Rita

Rendező: Dömötör Tamás

Bemutató: 2009. január 16. 19.00 h

Szombathelyen egy zseniális idős tudós feltalált egy lokálisan fixált időgépet. Találmányát nem a NASA-hoz, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz viszi, nem akar Nobel-díjat érte, egyszerűen csak a város érdekében szeretné hasznosítani valahogy.

Vas megye székhelyén emberemlékezet óta színházat akar mindenki, ám ehhez,- ahogy az lenni szokott- hiányzik a pénz. Magától értetődően tehát,  a Szombathelyért Szeretnék Tenni Valamit egyesület lokálpatrióta elnöke úgy dönt: a SZOSZETEVA vezetői az időgép segítségével visszamennek a város egykori fontos eseményeinek helyszíneire, megkeresik a valaha élt befolyásos és gazdag polgárait, elkápráztatják őket, vagyont gyűjtenek tőlük, majd visszaérkezésük után bejelentik: minden készen áll a színház felépítéséhez.

Minthogy a bizottság ideológiai és politikai, és érzelmi okokból több részre szakadt, már azt sem könnyű eldönteni, ki legyen az első megkeresendő személy. Nem is beszélve a rengeteg "félretárcsázott" évszámról. Maguk az időutazók sem lehetnek biztosak abban vajon kivel találják magukat szembe amikor kinyílik az időgép ajtaja. Széchenyi Istvánnál, a legnagyobb magyarnál találják magukat, aki a városban érettségizett? Sobri Jóska néz velük farkasszemet, aki a legenda szerint Szombathelyen vált betyárrá? Esetleg IV. Károly, aki innen szeretett volna visszatérni a magyar trónra? A középkor egyházi hatalmasságai? Honfoglaló elődeink? Vagy maga az isteni Claudius császár?

És vajon eleink, akikre annyira szeretünk hivatkozni, megértenek minket???

Fortók: Pointerfilm/Mészáros Zsolt
Forrás:
Weöres Sándor Színház

süti beállítások módosítása