Katasztrófa maraton

"Valami nagyon más": a Tünet Együttes felkérésére ezúttal Simon Balázs rendezett, és valósította meg a Tünet Együttes színészeivel és táncosaival saját Beckett-koncepcióját. A Katasztrófa maraton címû darabban 9 Beckett-játék kapcsolódik egymáshoz különösebb magyarázat nélkül - mégis alapos indokkal - és formálódik egyetlen maratoni vízióvá.


fotó: Schiller Kata

"Beckett maximalista volt. De törekedhet-e a tökéletességre valaki, anélkül, hogy egy bizonyos megérzéssel bírna magáról a tökéletesről? Ma az idő multával, egy másik nézőpontból, már látjuk a múltban ráaggatott címkékről - reményvesztett, negatív, pesszimista -, hogy hamisak. A valóságban Beckett, az emberi lét megszondázhatatlan szakadékába veti tekintetét. Humora megóvja - és megvéd minket is - visszautasítva az elméleteket, dogmákat, amelyek nem nyújtanának csak ájtatos vigasztalást. Élete gyakorlatilag nem volt más, mint a valóság állandó és kínosan következetes kutatása. Bemutatja az embereket, amilyennek látja őket, a homályban. Megosztja bizonyosságukat és kínjukat. Beledobja szereplőit a nagy ismeretlenbe, egymásra nyíló ablakaikon át vizsgálja hol őket, hol sajátmagát, a tekintet hol befelé, hol kifelé, hol felfelé, hol lefelé irányul" - írja Peter Brook.

Beckett csöppet sem panaszkodik a lét reménytelensége felett.  Megpróbál - tehetetlenségét átérezve - tenni valamit: változatos színpadi formákban tetten érni a létünknek értelmet adó halvány reményt. A Katasztrófa maraton játékainak mindegyike egy-egy "üdítő szimbólum", tudattalanunkba nyomtatják negatívképüket, és körvonalaikon, mint titkosírás, kitapinthatóvá válnak a kimondatlan tartalmak: a belső világunk számára kódolt üzenetek.

Tünet Együttes
Katasztrófa maraton

Szereplők:  
Góbi Rita, Gőz István, Kántor Kata, Kövesdi László, Papp Ágnes, Szabó Márta, Szász Dániel
Zeneszerző: Vedres Csaba
Népdalok betanítása: Papp Ágnes
Kosztüm: Földy Erika
Fény: Szirtes Attila
Rendezőasszisztens: Szántó Péter
Irodalmi konzulens: Romhányi Török Gábor

Rendező: Simon Balázs

Bemutató: Szkéné Színház, január 14., 19h
További előadások: január 15-17., 19h

süti beállítások módosítása