Ibusár az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház Raktárszínháza 2009. január 15-én,  csütörtökön este mutatja be Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc Ibusár címû huszerettjét.

Parti Nagy Lajos Ibusárja a kortárs magyar színi irodalom egyik legeredetibb műve.

Darvas Ferenc komponista írt belőle zenés huszerettet. Hol is kaphatna jobb lehetőséget ez, az operettet már-már kifigurázó mű, mint a Nagymező utcában?
 
A darab színhelye Ibusár megállóhely. Kisváros valahol az Isten háta mögött, ahová, s ahonnan csak néhanap érkeznek, s indulnak vonatok. A pénztár fülkéjében ott ül Sárbogárdi Jolán, menetjegykiadó, s egy másik életről álmodik. Operettet, sőt operetteket ír. Műveivel, s figyelmet esdeklő leveleivel halmozza el az Operettszínházat, de csak nem jön válasz, vagy ha jön, "nyelvi szempontú bajokra" hivatkozva elutasítják alkotásait. Így egy "harisnyaszomorú, ám végzetes, őszi nap" éjszakáján Jolán föllázad...


Földes Tamás és Siménfalvy Ágota


Hősnőjét a szerző, Parti Nagy Lajos így jellemzi: "Nem szép, nem csúnya. Egy lestrapált, kortalan, nagyjából negyven éves nő. Illetve húsz. Illetve hatvan. Álmosan, gyűrötten támolyog elő a szobájából, hálóing vagy nyuszis pizsama, steppelt, virágos otthonka."

Az előadás rendezője Béres Attila, Sárbogárdi Jolánt, az ibusári vasútállomás jegykiadóját és "lelkének gyermekét", operettjének hősnőjét, Amália hercegkisasszonyt Siménfalvy Ágota kelti életre.
 
A rendező az Ibusárnak ugyanis azt a verzióját választotta, amelyben az öt szereplő két-két figurát alakít. Az 1992-es debreceni ősbemutató óta játszották úgy is a művet, hogy külön színészekre osztották az ibusáriakat és a Jolán képzelte operett hőseit, de többször előadták monodrámaként is, legutóbb, 2008-ban például az Örkény Színházban. 

Enyhe hagymaszag lengi be a lepusztult ibusári vasútállomás váróját - az "illat" forrása Vargányai Guszti állomásfőnök, Jolán operettjében Talpighy gróf, a spion, akinek szerepében Földes Tamást láthatja a közönség. Anyuskát és Klotild főhercegnét Lehoczky Zsuzsa játssza. Amália "szívszerelmét", Bajkhállóy Richard huszárkapitányt, egyszersmind Jolán vonzalmának tárgyát, Kleisermann Mihály jegyvizsgálót Mészáros Árpád Zsolt alakítja. Faragó András Istensegíts huszárként és MÁV-alkalmazottként lép színpadra. 

Az előadás díszletei és jelmezeit Túri Erzsébet tervezte, a koreográfus Rogács László.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása