Ismeri Ön HSL&NE-t?

El tudják képzelni, hogyan vízibalettozik hét komoly, felnõtt színész, köztük Egyed Attila, Friedenthal Zoltán, Katona László és Viola Gábor? Láttak már pszeudo-reneszánsz hisztériumjátékot? Tudták, hogy - jutalomjáték gyanánt - Margitai Ági színmûvésznõnek darabot írt Lõrinczy Attila drámaíró? Ha nem, akkor itt az alkalom, hogy el tudják képzelni, hogy lássanak és hogy tudják: jöjjenek el 2009. február 5-én, 8-án vagy 11-én az Erzsébet téri Gödör Klubba, ahol a tatabányai Jászai Mari Színház Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája címû elõadásával vendégszerepel.

Harsányi Sulyom László és Novák Eszter közös rendezésében van sok sírás és  még több kacagás, folynak a könnyek és folyik a bor, lesz zene, tánc (ugye az a bizonyos vízibalett), dalolás, olykor pedig fogak csikorgatása, de erről többet most nem árulhatunk el...
Az alapművet Fernando de Rojas írta, 1499-ben adták ki könyvdrámaként, és az irodalomtörténet a spanyol Rómeó és Júliaként tartja számon. A műben, miképp a korban is, egyszerre jelenik meg a pogány életöröm és az elragadtatott vallásosság. Tébolyult szerelmesek, haszonleső és mafla szolgák, élni vágyó kis kurvák és gátlástalan katonák hajszolják egymást és persze vad vágyaikat. A történet középpontjában Celestina, az öreg kerítőnő áll, ki boszorkányos ügyességgel szálazza szét és leginkább bogozza össze a sorsfonalakat.
A történet szerint az ifjú Calisto majd’ megőrül a szépséges szűzért, az elérhetetlennek tűnő Melibeáért. Nem eszik, nem alszik, csak rajong és borzalmas dalokat költ. Szolgái - akik egyrészt már nagyon unják a nyavalygást, másrészt időtlen idők óta nem kapták meg pénzüket - elhatározzák, hogy Celestinától kérnek segítséget. Az öregasszony - aki különben kurvákat is futtat - munkához lát, hogy minden bűbáját latba vetve összeboronálja a szerelmeseket, de ezzel mindenféle mulatságos és leginkább rémisztő bonyodalom veszi kezdetét.
A történet vége több, mint bosszantó - de erről megint csak nem árulhatunk el többet...

A Jászai Mari Színház a 2008-as reneszánsz év alkalmából kísérelte meg újragondolni ezt a nagy, és a magyar közönség számára jószerivel ismeretlen történetet.

Az előadást 16 éven felüliek számára ajánljuk.
Az előadások pontosan kezdődnek, mert 22 órától koncert lesz!

A Jászai Mari Színház bemutatja:
Lőrinczy Attila:
Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája
pszeudo-reneszánsz hisztériumjáték
Fernando de Rojas azonos című könyvdrámája alapján

CELESTINA, kerítőnő: Margitai Ági
ELICIA, prostituált: Lapis Erika
AREUSA, fiatal parasztlány, prostituált-jelölt: Szilágyi Katalin
CRITO, katona: Viola Gábor
CALISTO, szerelmes ifjú: Friedenthal Zoltán
SEMPRONIO, Calisto szolgája: Egyed Attila
PARMENO, Calisto szolgája: Katona László
PLEBERIO, nagyhatalmú, dúsgazdag nemes úr: Lukáts Andor
MELIBEA, a leánya: Téby Zita

Díszlettervező: Kiss Gabriella
Jelmeztervező: Kutas Diána
Zeneszerző: Barabás Árpád
Súgó: Kádár Lilla
Asszisztens: Németh Gabriella
Munkatárs: Foltin Jolán

Rendező: HSL&NE

Az előadás a Reneszánsz Programiroda - Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. támogatásával jött létre.

Jegyvásárlás:

- Mobil jegyfutárunktól, Németh Gabriellától, akitől az előzetesen megbeszélt helyen és időben lehet átvenni a jegyeket (tel.: 70/38-28-105; ng@jaszaimariszinhaz.hu)
- Az INTERTICKET rendszerén keresztül (www.jegy.hu)
- Az Interticket partnercégeinél (Thália Jegyiroda az Operett mellett, Cultur-Comfort Jegyiroda: VI. ker. Paulay E. u. 31., TicketExpress: Andrássy út 18., Broadway jegyiroda, Vista irodák (Mamut, Westend), Órdy Színpad, Rózsavölgyi Jegyiroda stb.)
- Előadás előtt a helyszínen

fotók: Sipos Zoltán 
Forrás: Jászai Mari Színház - Tatabánya

 

süti beállítások módosítása