A Magyar Kultúra Követe

Idén harmadik alkalommal  - a Magyar Kultúra Napja alkalmából - kerültek átadásra a Hiller István, oktatási és kulturális miniszter által 2007-ben alapított a Magyar Kultúra Követe kitüntetések. A Magyar Kultúra Követe cím azon magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozható, akik munkásságukkal kiemelkedõ érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviselete terén, tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát külföldön is megismerjék, elismerjék.


Tompa Gábor
fotó: Ilovszky Béla

Az idei kitüntettek - Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző-zongoraművész, Kati Marton újságíró, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Zób Kati jelmez- és divattervező - között van Tompa Gábor rendező-költő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója is.

A kitüntetést Tompa Gábor rendezőnek és Kati Marton újságírónak szombaton, január 24-én adják át New Yorkban a Carnegie Hallban, a Csordultig magyar (Extremely Hungary) címmel 2009-ben New Yorkban és Washingtonban megrendezett magyar kulturális évad nyitórendezvényének keretében. Az évad célja, hogy bemutassa a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott magyar évad eseményeinek a két nagyváros legtekintélyesebb művészeti intézményei adnak otthont, köztük a New York-i Carnegie Hall, a Lincoln Center, a The Jewish Museum és a 92nd Street Y, illetve a washingtoni National Gallery és a Library of Congress. Az évad főszervezője a New York-i Magyar Kulturális Intézet, fővédnöke Soros György, védnöke Kati Marton.

Az oktatási és kulturális miniszter által alapított elismerést első alkalommal 2007-ben-ben adták át, a kitüntetettek: Lady Valerie Solti - Solti György karmester özvegye, a Liszt Academy Network és a Solti Alapítvány létrehozója, Fehér László festőművész, Fischer Iván karmester, Kertész Imre Nobel-díjas író, Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző és karmester, valamint Sebestyén Márta előadóművész.

2008-ban Esterházy Péter író, publicista, Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Kányádi Sándor költő, műfordító, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekművész, valamint Schiff András zongoraművész és karmester kapta meg a Magyar Kultúra Követe címet.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása