Elkéstél, Terry!

Raymond Chandler: Elkéstél, Terry! címû bûnügyi történetét mutatja be 2009. január 23-án a Gárdonyi Géza Színház. A krimit Zsótér Sándor rendezi, az elõadás fõszereplõje Ötvös András és Kaszás Gergõ. Chandler stílusa és gondolkodásmódja az elmúlt hatvan évben jelentõs hatást gyakorolt a bûnügyi irodalomra. A szerzõ 1954-ben írta az Elkéstél, Terry! címû könyvét, amelyért Edgar Allan Poe-díjat kapott.


Zsótér Sándor

Zsótér Sándor, rendező szerint az Elkéstél, Terry! egy barátság története. Terry Lennoxot és Philip Marlowe-t a kimondatlan dolgok kötik össze. Marlowe képtelen belenyugodni abba, hogy barátja eltűnik, öngyilkos lett, gyilkossággal vádolják, sőt egy búcsúlevélben el is ismeri a brutális gyilkosságot. Kopóként próbálja kinyomozni, mi történt. Izgalmas a 40-50-es évek divatját, változatos képi világát hidegen és szentimentálisan megmutatni. A Kossuth-díjas rendező először dolgozik forgó színpaddal. -"A sokféle helyszínt így próbáljuk majd megmutatni. Mint egy élő képregényt"-mondja. 

"...a gyilkosság egy végtelenül kegyetlen dolog, még akkor is,
ha az elkövetők néha szépfiúnak, egyetemi tanárnak vagy akár
anyáskodó, szépen őszülő hajú, kedves hölgyeknek néznek ki."

Raymond Chandler 


Raymond Thornton Chandler amerikai krimiíró. Legismertebb könyvei: A hosszú álom (1939), Kedvesem, isten veled! (1940), A magas ablak (1942), Asszony a tóban (1943), A kicsi nővér (1949), Elkéstél, Terry (1954), amelyért Edgar Allan Poe-díjat kapott és a Visszajátszás (1958).

Chicagóban született 1888-ban. A háború után Los Angelesbe költözött. Hogy megéljen, ponyvaregény-íróvá képezte magát. 1959-ben halt meg.

Stílusa és gondolkodásmódja az elmúlt hatvan évben jelentős hatást gyakorolt a bűnügyi irodalomra.

"Chandler műfaj-meghaladó detektívregényeinek magányos főhőse Los Angelesben tanyázik szerény jövedelemmel, a kaliforniai éjszakát méri fel állhatatosan újra meg újra, "mint birtokát a tulajdonosa". A Philip Marlowe-krimiszéria egyes szám első személyben előadott gubancos történetekből áll. A szerző mindenekelőtt saját személyét vetítette bele Marlowe tekintetébe: elsősorban önmagát kreálta könyveiben valamelyest strapabíróbb lénnyé a való eredetinél, a szemléleti kiinduló-képlet megőrzésével. Az így nyert alaknak van eleganciája, noha darócdurva napjai rendszeresek. Padlóra is küldhető. Nem vas-derekúan, hanem "elnyűhetetlenül" tetterős, fanyar kedvű, fellengzősségekre nehezen kapható fenomén, mégis, már kezdetben szintúgy magára vont olyan címkéket, mint a "romantikus lelkű" vagy az "érzőszívű"." (Ardai Zoltán) 

Az Elkéstél, Terry! egy kapatos hajnalon kezdődik. Philip Marlowe  magatehetetlen részeget ment ki a rendőrök karmaiból. Az öntudatlan állapotában is tökéletes modorú idegen egyre jobban belopja magát a detektív szívébe - és egyre zavarosabb kalandokba sodorja. Halott és élő feleségek, egy zseniális, súlyosan alkoholista író és feltétlenül befejezendő tizenharmadik könyve kuszálják tovább többek között a szálakat, amelyeket a szerző végül rendre kibogoz. 

Chandler összes regénye filmvászonra került, a legismertebb A hosszú álom (1946), Humphrey Bogart főszereplésével. Az Elkéstél, Terry!-ből  Hosszú búcsú címen Robert Altmann forgatott filmet.

Raymond Chandler
Elkéstél, Terry!
Bűnügyi történet

Terry Lennox: Kaszás Gergő
Philip Marlowe: Ötvös András
Sylvia Lennox: Bozó Andrea
Green őrmester: Balogh András
Dayton nyomozó: Kelemen Csaba
Gregorius kapitány: Blaskó Balázs
Sewell Endicott: Várhelyi Dénes
Grenz: Rácz János
Lonnie Morgan, újságíró: Lisztóczki Péter
Mendy Menendez: Bányai Miklós
Howard Spencer: Görög László
Eileen Wade: Mészáros Sára
Earl: Bányai Miklós
Dr.Verringer: Vajda Milán
Roger Wade: Schruff Milán
Linda Loring: Járó Zsuzsa
Candy: Bányai Miklós
Dr. Edward Loring: Vókó János
Harlam Potter: Safranek Károly
Bernie Ohls: Mészáros Máté
Hernandez kapitány: Fekete Györgyi

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Zene: Tallér Zsófia
ügyelő: Ludányi Andrea
Súgó: Szecskó Andrea
Rendezőasszisztens: Lázár Rita

Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2009.01.23.

--------

Philip Marlowe: Ötvös András első krimiszerepe

Megkaptam a regényt még az olvasópróba előtt. A könyv eredetileg 400 oldal. A darabot 200-ba sűrítette össze Zsótér Sándor, rendező. Nem vagyok egy krimifaló, de ez nagyon tetszett... Megmaradt az eszenciája. Bár mindig elolvashatnám a könyvet, mielőtt a kezembe venném a színpadi változatot - mondja Ötvös András, aki Philip Marlowe- t játssza majd az előadásban.

A darabban megismerkedem Terryvel, amiből végül barátság szövődik. Ez az a fajta barátság, amit a ki nem mondott dolgok tartanak össze. A két férfit nagyon erős kapocs köti össze. Marlowe hisz a barátjában, és elkezd nyomozni, hogy kiderítse az igazát. Végig beszél a nézőhöz, miközben felgöngyölíti az ügyet. A történet izgalmas, mert beavat Marlowe gondolataiba, mégis meglep a végén. De nehéz beszélni egy krimiről úgy, hogy ne áruljunk el róla semmit.

- Hogy lehet kottaszerűen megtanulni egy krimit úgy, hogy a játék során minden a helyén legyen, de a néző ne tudja előre a megoldást?

Ötvös András: Az biztos, hogy nagyon különös kísérlet, kicsit olyan, mint egy szövevényes hódvár. Soha ennyi szövegem nem volt még egy előadásban: a 200 oldalas szövegkönyvben csak két oldalon nem szólalok meg. Egyszer egy Hamvai Kornél-darabban játszottam úgy, hogy két órán keresztül voltunk egy kanapén hol ketten, hol hárman. Az is nagyon érdekes volt, de ez még nagyobb koncentrációt igényel. A próbákon mintha egy rendelőben ülnénk a rendezővel, ahová folyamatosan jönnek a többiek, a többi szereplő. Rengeteg helyszínen játszódik, ahol Marlowe mellett mindig újabb szereplő jelenik meg, állandó a feszültség, új és újabb dolgok derülnek ki.

- Játszottál már krimiben?

Ötvös András: Még nem. Ezért is nehéz. Ráadásul Marlowe egy topis maszek hekus. Mintha Kőbányáról a Rózsadombra kerülne, csak az 50-es években. Szeretem ezt a világot, a korabeli jelmezeket, a sok akciót, a csihipuhit. Az egész előadás szellemi hullámvasút lesz. Csak jöjjenek velünk a nézők.

/pcs/

Fotók: Gál Gábor
Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása