Alibi

Február 6, 7-én este nyolckor a Tünet Együttes ismét játssza az ALIBI - zenés-táncos kihallgatás másfél órában címû darabját a MU Színházban. A tavalyi ALTERNATÍV SZEMLE fõdíjas elõadás, amely novemberben volt túl a 30. elõadáson, ebben az évadban utolsó alkalommal láthatja a budapesti közönség.

Hogy hol voltam az elmúlt harminc évben? Igazolom magam. És téged is, hogy te majd engem igazolj. Ha tükröződöm, vagyok. Két ismétlőjel közé szorult hiányjel.

"Szabó Réka új előadását, az Alibit műfajilag nem lehet besorolni sehová, az alcímben közölt információ - "zenés-táncos kihallgatás egy felvonásban" - természetesen csak alibi, hogy tréfával lehessen elütni ezt az amúgy komoly kérdést. Játék a szavakkal, mint ahogy az egész előadás is játék: legtöbb részletében magas színvonalú és szellemes, nemcsak a verbalitás, hanem a mozgások szintjén is. A szavak, kifejezések, szállóigévé vált mondások kifacsarásával kezdődik, majd szinte észrevétlenül olvad bele ebbe a játékba a megelevenedő-összecsukló-új életre kelő testek látványa."
(Karsai György: Ez itt egy szép diagonál, kultura.hu)

"Az Alibiben a háttérben (a tükörfal mögött) zajlanak a lényegi dolgok; ott történik meg mindaz, amiről ebben a sokbeszédes műben nem ejtenek egyetlen szót sem. A szorongás (angst), a szerelem, az eltemetett-titkos vágy a tárgya a gyönyörűen koreografált, lírai duóknak. Ettől szomorú ez az egyedülálló munka: az intimitást, a szépséget, a fájdalmat üveg mögé zárja; előtérben a látszat, a mindennapi banalitás, a kabaré-móka-revü, a durvaság és az önérzet eltiprására irányuló emberkísérletek. Szabó pedig szelíden, okosan, gyengéden bátorít minket: nézzünk farkasszemet a félelmeinkkel. (...) Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk - és nem tükör által homályosan." (Horeczky Krisztina: Csodálatos elme, Népszabadság 2007.május 18.)

A darab a Thália Színházzal kooprodukcióban készült, minden szereplő alkotó közreműködésével. 2007-ben meghívást kapott a Kortárs Drámafesztivál magyar programjába, 2008-ban elnyerte az Alternatív Színházi Szemle fődíját, valamint a debreceni Deszka Fesztiválon a "Leghumorosabb pillnatért" járó Forgách-díjat.
Az Alibi külföldön is nagy sikert aratott, beválogatták a Festival Theatre European Regions programjába Hradec Královéba, a Mitteleuropaisches Theaterkarussel Fesztiválra Bécsbe, és a Desiré Villamosa programsorozatba Szabadkára.

Tünet Együttes: Alibi

 Szereplők:
Gőz István, Kövesdi László, Nagy Andrea, Szabó Márta, Szantner Anna, Szász Dániel
Fény és díszlet: Szirtes Attila
Dramaturg: Peer Krisztián
Zene: Barna Balázs, Márkos Albert
Kosztüm: Bodnár Enikő

Rendező: Szabó Réka

Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, OKM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Marland Kft, szinhaz.hu, tancelet.hu
Médiatámogató: Fidelio Súgó
Kooprodukciós partner: Thália Színház

Jegyet rendelni a jegy@tunetegyuttes.hu email-címen lehet!

 Forrás: Tünet Együttes
Fotók: Dusa Gábor

süti beállítások módosítása