Gólem Színház: A trükk

Hõseink "hétöznapi figurák": Egyik bûvész, Másik csõszerelõ. A legjobb barátok. Megosztják egymással életük kisebb-nagyobb problémáit, kávéznak, így van ez már hosszú évek óta. Ám valami történik, ami mindent megváltoztat... Etgar Keret több történetét fûzte össze Borgula András, ebbõl született "A TRÜKK" címû elõadás. A nyolc, eredetileg egymástól független novella az összeszerkesztés után egy kész színdarabbá állt össze, melynek mondanivalója a barátság és a párkapcsolatok örök érvényû kérdéseit boncolgatja.

A rövid történetek hősei többnyire hétköznapi helyzetben lépnek elénk, ám világuk hamarosan fordul egyet - bekövetkezik egy furcsaság, egy különös apróság, felbukkan egy szokatlan képesség vagy jellemvonás, ami megváltoztatja az életüket.

A héber szövegek különleges játékosságát megőrizve a magyar fordítás is a mindig aktuális témák körül kering. Kivételessé azonban nemcsak a nyelv szépsége teszi; a tipikus problémák bemutatása sokszor groteszk hangvétellel párosul, a mindenki életében fellelhető mindennapi tárgyak új jelentéseket kapnak - így lesz a pillanatragasztó (szuper ragasztó, különleges ragasztó!) egy kapcsolat szimbóluma, egy barnás-vöröses, foltos utcakő a határtalan lehetőségek szigete, egy szamurájkard útitárs a hosszú buszozáshoz, egy bejárati ajtó pedig... nos, egy hétköznapi baleset helyszíne.

Csőszerelő hősünk párkapcsolati (és észlelési) nehézségekkel küzd, mindent megtesz, hogy halódó házasságát egyben tudja tartani, dolgozik, kávézik, látszólag nem érinti meg semmi. Barátja ezzel szemben keveset beszél, ritkán lelkesedik és hosszú ideig megfejthetetlen, ismeretlen dilemmája egyre mélyebb depresszióba süllyeszti. A nagy kérdés az, hogy felszínre tudják-e küzdeni magukat, megtalálják-e a célt, a kiutat; és hogy ebben segít-e a kávé, a kalap, a ragasztó, a cső, a cseppek, a fületlen fiú, a nyúl, Bart Simpson, az utcakő, a kard, a malacpersely...

És hogy mi a trükk? Ezt majd a színpadon meglátják.

Etgar Keret: A TRÜKK

Egyik: Bánki Gergely
Másik: Schmied Zoltán
A nő: Schnur Anita
Dramaturg: Németh Virág
Jelmez: Nyulasi Lili
Producer: Schőn Edina
Rendező munkatársa: Katz Petra

Rendező: Borgula András

Bemutató: 2009. február 18. 19h30

A bűvész, a szaki, a neje, az anyja, a nyula és még sokan mások...

"Manapság mindenki egy kicsit bizonytalan."

Etgar Keret hősei hétköznapi figurák. Az Egyik bűvész. Mit bűvész?! Egyenesen varázslónak képzeli magát. Mígnem egy nap...

A Másik egyszerű figura, csőgyári munkás, házasember. Igen ám, de miféle asszonnyal verte meg a sors?! 

"Mindenkinek megvan a maga útja az Édenkertbe."

Ha tudni akarod, mi a kapcsolat egy fej nélküli nyúl, egy halott csecsemő, egy cilinder, egy szamurájkard, egy kávé, egy cső, Bart Simpson, egy malacpersely, a szuper ragasztó és a fülcseppek között, akkor trükközz velünk!



Előadás fotók: Keserű István


ETGAR KERET

(1967, Ramat Gan, Israel -)

A novelláiról, képregényeiről és filmforgatókönyveiről ismert Keret könyveit lopják a legnagyobb számban az izraeli könyvesboltok polcairól. Novellagyűjteménye Gólem kiadásban jelenik a meg a darab benutatójával egyidőben. Ötperceseknek becézett irásainak köszönhetően Izraelben újraéledt a novellák iránti érdeklődés.

Íróként 1992-ben lépett a nyilvánosság elé Tzinorot (Csövek) című könyvével, melyet 1994-ben a Ga’aguai Le’Kissinger (Hiányzik Kissinger), majd 1998-ban a Ha'Keytana Shel Kneller (Kneller táborozói) követett.  A Kneller táborozóiból készült izraeli-ausztrál filmet Csuklónyiszálók címmel a magyar mozikban is bemutatták.

1993-ban megnyerte az Akkói Független Színházfesztivál 1. díját, az Entebbe: egy musical című darabjával.

$9.99 című, felnőtteknek szóló animációs filmjét az LA weekly ebben a kategóriában a 2008-as év tíz legjobb alkotása közé sorolta.

Keret írói stílusa letisztult, modern, nyelvezete hétköznapi. Amellett, hogy sok kortársát inspirálta, újra népszerűvé tette a novella műfaját az izraeli olvasók körében.



A GÓLEM SZÍNHÁZ

A Gólem Színház Egyesületet 2005-ben hozta létre Borgula András, aki a Tel Aviv-i Egyetem színház rendező szakán végzett, nem sokkal korábban. Még az alapítás évében csatlakozott hozzá Schőn Edina, ő közgazdászként a színház produceri feladatait látja el. A kétfejű sárkányhoz produkciónként kapcsolódnak színészek és más színházi feladatköröket ellátó alkotótársak. A színház évente legalább egy új bemutatóval jelentkezik, ami mellett zsidó irodalmi szalont, felolvasó esteket, zsidó közösségi workshopokat szervez.

A Gólem egyik legfőbb célja az ország első, és mindeddig egyetlen professzionális zsidó színházi alkotóműhelyeként, hogy magas szintű művészi produkciók bemutatásával, valamint egyéb, a színházművészethez kapcsolódó szolgáltatásai révén képviselje hazánk és a szélesebb értelemben vett zsidóság kulturális értékeit, és szerepet vállaljon Magyarország nemzetközi kulturális együttműködéseinek kiépítésében, bővítésében.

GÓLEM PRODUKCIÓK A MÚLTBAN

- Jazz&Jews - Spinóza Ház, 2008
- "Budapesti Zsidó Est" - havi rendszerességű, underground irodalmi szalon
- Gólem Fesztivál  - Zsidó színházak első nemzetközi találkozója, Merlin Színház, Budapest, 2007
- Budapest Fringe Fesztivál- Oleg Bogajev: Orosz Népi Posta, Örkény Színház, Budapest, 2006
- Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál (Felolvasó színház)- Művészetek Völgye 2006
- Salman Natur: Kényszerleszállás (Felolvasó színház) - Millenáris Park, 2006
- Dávid Pennája címmel zsidó kabaré - Cotton Club, Budapest, 2006
- Hanoch Levin: A bennünk élő csodálatos nő - Zsidó Nyári Fesztivál, Thália Színház 2005
- Open Jewish Stage -Színházi workshop európai amatőr fiataloknak
- Izraeli drámák fordítása héberről magyarra (Hanoch Levin, Nissim Aloni, Salman Natur drámái)

Forrás: KINO

süti beállítások módosítása