Yeats Triptichon

A színházi csoport a szöveg mellett a térbeli mozgás és a zene egyenrangúságát kívánja kifejezésre juttatni. A gondolat, az érzelem és a ritmus együttese juttatja el a nézõhöz a darab mondanivalóját. Szellem, lélek, szív van megszólítva Yeats darabjaiban.

Az ír irodalom kimagasló tehetségű Nobel-díjas költője és drámaírója nálunk inkább versei által ismert. Hazája függetlenségéért mindig hitet tevő művész magas hőfokú, mély intenzitású drámáiban erkölcsi dilemmák, a jó és a rossz küzdelme, a csoda várása jelennek meg költői látomásban.

A három drámát közös tartalmi és stilisztikai jegyek jellemzik, mindegyikőjükben megjelenik az antik drámákra jellemző végzetes sors, az ember csodavárása, a múlt bűneivel való szembenézés, leszámolás vágya. A megtisztulás igénye, a tradíciók életben tartása.

Formailag közel állnak a japán no színjátszáshoz, sőt filológiailag ki is mutathatók eredetegyezések. De Yeats szuverén műveket hozott létre, feszült drámákat, mély katharzist. Az antik és a no irányokat jelzik a zenészek aktív szerepeltetése, akik játszanak, énekelnek, kórust alkotnak, olykor narrálják az eseményeket. A szereplők többnyire maszkot viselnek.

Az előadásmód pontos fegyelmet, ritmust és nagy koncentrációt igényel. A szövegek mélységében rejlő igazságok és feszültségek megjelenítését és megértését segíti a koreografált mozgás.

Színházi csoportunk a szöveg mellett a térbeli mozgás és a zene egyenrangúságát kívánja kifejezésre juttatni. A gondolat, az érzelem és a ritmus együttese juttatja el a nézőhöz a darab mondanivalóját. Szellem, lélek, szív van megszólítva Yeats darabjaiban.  /Dér András/


Yeats Triptichon
W.B. Yeats három drámájának bemutatása
• A sólyom kútjánál
•  A macska és a hold
• A purgatórium

Színészek
Horváth Zoltán - Sánta, Öreg, Fiú
Tóth Olivér - Vak, Muzsikus
Csuja Fanni  - Szent ember
Balogh Dóra - Muzsikus, A kút őre
Berczeli Ágnes - Sólyom Asszony,
Dér Zsolt - Öregember, Fiatalember


Zenészek
Nagy Judit (fuvola)
Dobi Zsófia(fuvola)
Pintér Balázs (csello) 
Bozi Péter (ének)
Richter Dorka (csello)
Pintér Zsuzsa (fuvola)
Kámán Judit ( hegedű)

Zeneszerző: Szalai Katalin, Daniel Matej

Rendező: Dér András

  Előadás időpontok:
2009. március 07-én, 20 órakor a Mozdulatművészeti
Stúdióban és 2009. március 08-án 20 órakor a Sirályban
Jegyeket a helyszínen lehet vásárolni.

Forrás: Crescendo Színház

süti beállítások módosítása