A tavasz ébredése

A koreográfus-rendezõ kihagyta a Bányai Geyza-fordította szövegbõl az iskolai képeket. A szülõk jeleneteit is átcsoportosította. A rendezõ mértékkel, tömören belestoppolt a szövegbe. Átvetette a hangsúlyokat. Az elsikkasztott nemi felvilágosítás, a vaskalapos oktatók, a szûklátókörû szülõk helyett a fiatalok lázas ismerkedése a világgal áll az elõtérben.

Közeledések, elriadások, suta próbálkozások, tévutak, nekibátorodások, összeomlások, pánikok, rohamos magányba merülések, kétségbeesések, hisztériák, elragadtatottságok, szerelmi kísérletek, a világ kis lépésekkel birtokbavételei - mind szabatos, sűrű mozdulati jeleket kapnak az előadásban. A rendezésben nincs okoskodó spekuláció, öntetszelgő művészkedés, nincs moralizálás. Ihletett pontossággal ábrázol az előadás.
Az erjedő fiatalok beharcolják magukat az álszent világba. Horváth Csaba értelmezése kitágítja Wedekind szatíráját, amelyik szerint a felnőttek szemforgató világa rossz. Horváth szerint rossz a világ. Teli fenyegetésekkel. Lehet, hogy van megoldás, de nem mondja ki, mi az.
Frank Wedekind azonos című drámájának "fizikai színházi" kísérlete, az élő, emberi testek kifejező erejével. A mozdulat és tánc, a zene és a hangok dominanciája a szókifejezéshullámok felett.(MGP - szinhaz.hu)

ForteDanse Társulat:
Frank Wedekind: A tavasz ébredése

Szereplők:
Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Földeáki Nóra, Gantner István,
Horváth Lajos Ottó, Kádas József, Krisztik Csaba,
Lőrinc Katalin, Mészáros Tibor, Mercs János, Nagy Viktória,
Simkó Katalin, Sipos Vera, Vati Tamás, Zarnóczai Gizella

Dramaturg: Gyulay Eszter
Jelmez: Benedek Mari
Hang: Gyarmati Balázs
Fény: Payer Ferenc
 
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

2009. február 22. vasárnap / 19:00 MERLiN Színház

A Fortedanse Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított fiatal formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon eddig ismeretlen formanyelv létrehozásán kísérletezik.
A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott "fizikai színház"-i műfaj, megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, amely egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.
Az előadásokban - a tánc mellett - a társművészetek is lényegi szerephez jutnak. Díszlettervezőként Antal Csaba, zeneszerzőként Nils Petter Molvaer segíti az előadások létrehozását és vállal jelentős részt az alkotófolyamatban. Valamint a csapat munkájában egy kortárs fiatal magyar költő, Szálinger Balázs is kitüntetett helyet foglal el, mint az előadásokban elhangzó verses és prózai szövegek szerzője.
Habár a társulat múltja még nem nyúlik túl messzire vissza, jelentős sikernek könyvelhető el a nézői, szakmai fogadtatás. A Kalevala című önálló előadásuk idén az Európai Színházi Uniós Fesztivál programjában is helyett kapott.

Forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása