Arcusfest 2009.

"A játék hete" - az ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozó - idén is a tél végén örvendezteti meg a nemzetiségi színjátszás iránt érdeklõdõket a budapesti Thália Színházban és Bábszínházban. Ezúttal 11 nemzetiség (bolgárok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, romák, románok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok) 18 színházi mûhelyének 18 elõadását 11 nyelven, szükség szerint magyar nyelvû tolmácsolással, felirattal vagy kísérõlappal láthatja a közönség.

A színház közös nyelvén 2009-ben megszólaló különböző nyelvek is bizonyítják: a kisebbségek élénk szellemi életet élnek, képesek saját életük tanulságait a művészet nyelvén általános érvénnyel megfogalmazni. Az idei év Európában a Kreativitás és Innováció Éve. Kontinensük társadalmai felismerték, hogy a kulturális sokszínűség a kreativitás és innováció egyik fontos forrása. Ebből kiindulva Magyarországon is különös figyelmet kap idén a művészeti oktatás fejlesztése és az önkifejezés kreatív formáinak fenntartása és erősítése a felnőtt korban. Mintegy ezzel összhangban, az idei találkozón hangsúlyosabban szerepelnek a diákok, fiatalok kreativitására és játékára építő, valamint a kitűnő nemhivatásos felnőtt színészek bevonásával készülő produkciók. A nyelvi kisebbségben, a különböző kultúrák metszéspontjában élő és alkotó művészek helyzetükből fakadóan természetes módon hoznak létre új értékeket, melyek külön-külön egyik kultúrában sem találhatók meg.

A találkozó egyik fontos célkitűzése, hogy elősegítse: a közönségből közösség kovácsolódjon. Olyan társadalmi réteg, amely komolyan érdeklődik minden magyarországi nemzetiség színházi kultúrája iránt. Bízunk abban, hogy a színházi életben jártas néző idővel otthon fogja érezni magát a nemzetiségi lét egyéb területein is. Beleszólhat saját közössége dolgaiba, hiszen a színház dialógus - nemcsak a színpadon, de a színpad és a nézőtér közötti is.

"A játék hete" a játék örömét kínálja: nemcsak a társulatoknak,
de a nézőknek is.


ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozó
2009. február 26-március 06.

PROGRAM
<< kattintson ide
 >>

 

Forrás: Arcusfest 

süti beállítások módosítása