Én, Károli Gáspár

Tóth-Máthé Miklós monodrámájának õsbemutatója több szempontból jelentõs esemény a Csokonai Színházban. Károli Gáspár szerepét Kóti Árpád pályára lépésének 50 éves évfordulóján játssza el, és - a debreceni szerzõ legnagyobb örömére - darabjának õsbemutatója a Biblia évének alkalmából került a színház mûsorára.

"Először regényt írtam a bibliafordító prédikátorról "Megszámlálta futásodat" címmel, később abból "emeltem" ki a monodrámát. Mintha maga a hősöm, Károli Gáspár akarta volna így, hogy minden regényes "mellékösvényt" kerülve egyetlen nagy monológban mondhassa el annak a négy esztendőnek a történéseit, amíg élete főművén a teljes Szentírás magyarra fordításán munkálkodott. Most már én is úgy érzem, hogy Károli megidézéséhez ez a vallomásos forma a kifejezőbb. A regény távolságtartásával szemben itt módjában áll megosztani velünk a gondolatait, vívódásait, láttatni hitének erejét, hogy ezáltal a ma embere is meggyőződhessen egy korszakos jelentőségű vállalkozás egyedi voltáról." (Tóth-Máthé Miklós)
"Akik rágalmazásra születtek, azokkal nekünk nincs mit szólnunk. Azokon páncél az irigység, abban járnak, kelnek, és mivel a talentumuk kevés ahhoz, hogy nagy dolgot cselekedjenek, ezért indulataikból csak vádaskodásra futja. Kegyelmedék jól tudják, hogy én még lélegezni is csak magyarul tudok, azonban egyfelőli szerb származásomat sem tagadtam soha. Mikor jön már el azon idő, hogy a magyart nem a vérük, de a cselekedeteik szerint ítélik meg?"
(részlet a monodrámából)

Tóth-Máthé Miklós:
ÉN, KÁROLI GÁSPÁR
- monodráma -

Károli Gáspár: Kóti Árpád
Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Ügyelő-súgó: Kató Anikó
Zenei munkatárs: Berkesi Sándor
Tervező: Libor Katalin

Rendező: Árkosi Árpád

 Bemutató: 2009. február 27. - Horváth Árpád Stúdiószínház


Fotó: Máthé András
Forrás: Csokonai Színház, Debrecen

süti beállítások módosítása