Nyavalyások

Kis színháztörténet, mielõtt fejest ugranánk egy mocsokságokkal teli, mégis hétköznapi alvilágba: az osztrák-német Ferdinand Bruckner 1926-ban írta Halálos ifjúság (Krankheit der Jugend) címû drámáját, amelyet az 1932-es magyarországi õsbemutatót követõen betiltott a budapesti fõkapitány. A nyolcvan éve írt dráma ma is figyelemreméltó bátorsággal beszél az élet kapujában álló generáció önemésztésérõl.

A hősök egy része orvostanhallgató, akik éppen önmagukat képtelenek meggyógyítani. Mindannyian fordítanak a sorsukon: ki a reményteljes jövő, ki a végzet irányába indul. A Nyavalyások egy előadásnyira duzzasztott bizarr jövőkép, amiben bármi (még a jó is) megtörténhet.

A fekete humorral és szenvedéllyel átszőtt darabot az ARTBAL és a Papírhold Produkció friss, minden ízében huszonegyedik századi színpadi műként, musicalként mutatja be. A zene egy fiatal zeneszerző Scheck Ádám, a szöveg két ifjú költő Babiczky Tibor és Simon Márton munkája. Többek között a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég végzett hallgatói adnak hangot a hét szerepnek. A zene a harmincas évek kabarésanzonjait és a karcosan lírai rockot ötvözi, és élőben fog megszólalni. 

A Nyavalyások egy sztori egymással kavaró, az életüket többé vagy kevésbé eltoló fiatalokról, nem csak fiataloknak. Szappanopera ('szappanmusical') költészettel, lelki sivárság színes megoldásokkal, (élet)ösztönök halállal, itt mindenki kedvére szórakozhat, vagy nézhet tükörbe. A Nyavalyások a fejre és a szívre ható tömény SZÓRAKOZTATÁS.
 


Az ARTBAL és a PAPÍRHOLD bemutatja:
Scheck-Bruckner-Babiczky-Simon: NYAVALYÁSOK
- musical -
Ferdinand Bruckner Halálos ifjúság című drámája nyomán 
 
Zene: Scheck Ádám
Szöveg: Babiczky Tibor és Simon Márton
Koreográfus: Klingler Kata
Látványtervező: Bosznay Ákos

Szereplők:
Csiba Eszter, Gombai-Nagy András,
Hegedűs Barbara, Klingler Kata,
O. Szabó Soma, Stróbel Dóra, Szik Juliska

Rendező: Halász Glória


Ősbemutató: 2009. április 3., 19:00 óra, Nyugati Teátrum
 
Támogatók:
Nyugati Teátrum, Magyar Színházi Portál, New Yorker, Budapest Funzine, habostorta.hu, FidelióEST, Viva La Musical.com

 


SZEREPLŐK

• Szik Juliska (Marie)
2008-ban végzett a Kaposvári Egyetem színész szakán, vizsgaelőadásai a Rusznyák Gábor rendezte Marat/Taram (Marie Antoinette) és a Bíborsziget (r.: Babarczy László) voltak. Korábban a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház stúdiójában végzett, itt a Bob herceg című előadásban Rézit alakította, látható volt a Régimódi történetben (r.: Bereményi Géza) és Az ember tragédiájában (r.: Ruszt József).

Az RS9 Színház több produkciójában színpadra lépett, a Pericles című előadásban Marinát és Thaisát alakította (r.: Balkay Géza). Jelenleg szabadúszóként a Budapesti Kamara Színház Mocorgó című produkciójában (r.: Léner András) szerepel, ezenkívül a Centrál Színház Legénylakás című előadásában játszik (r.: Puskás Tamás).


• Stróbel Dóra (Desiree)
2008-ban végezte el a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdióját. A színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon közreműködője a Rudolf és a Mozart! című előadásoknak (r.: Kerényi Miklós Gábor). 2007-ben mutatta be a PS Produkció a Vámpírok bálja musicalt (r.: Roman Polanski/Cornelius Baltus), amelyben Magda szerepét kapta, és az ensemble tagja.

Ebben az évben a Belvárosi Színházban a Covershow (r.: Suda Balázs Róbert) című produkcióban játszotta Donna Summer szerepét, Gödöllőn, a Majom a ketrecben című előadásban (r.: Horváth Zoltán) az Anyát alakította, amely előadást dolgozta fel és mutatta be vizsgaelőadásként a Pesti Broadway Stúdió végzős osztálya 2008-ban (r.: Földes Tamás), ebben az előadásban, a Kurvát alakította. További vizsgaelőadásokban játszotta Anna Petrovnát (Platonov, r.: Béres Attila), Zsófiát (Elisabeth, r.: Somogyi Szilárd), Killer Queent (We Will Rock You, r.: Földes Tamás) és Ms. Shermant (Fame, r.: Somogyi Szilárd). 2008-ban Szabó Magda Álarcosbál című darabjában szerepelt a Fővárosi Művelődési Házban (r.: Somogyi Szilárd), ebben az évben mutatták be Arany Tamás és Galambos Attila Isadora című darabját a Pinceszínházban, amelyben ő Jeanne (r.: Galambos Attila).

A Made in Hungária című musicalfilmben ő alakítja Hellát a baráti NDK-ból. (r.: Fonyó Gergely). Hét éves kora óta foglalkozik zenével, előbb hangszereken tanult (furulya, klarinét, zongora), zenekarokban játszott, majd a Postás (Erkel Ferenc) Zeneiskolában tanult jazz éneket, és 2002-től tagja a JazzAndMore vegyes jazz- és gospelkórusnak. 2005-ben II. helyezést ért el a Francia Intézet Nagy Dalversenyén. 


• O. Szabó Soma (Freder)
A Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán végzett 2008-ban, Horvai István és Máté Gábor osztályában. Játszotta többek között Trofimovot, Gajevet és Jását a Cseresznyéskertben (r.: Bagossy László), Rudit a Vőlegényben (r.: Réthly Attila), Bethlen Gábort a Bethlenben (r.: Máté Gábor), a címszerepet és Horatiot a Hamletben (r.: Schilling Árpád), Waltert és Absolont a Canterbury mesékben (r.: Kovalik Balázs), és Csocsalovot a Háztűznézőben (r.: Gothár Péter). Színházi gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol vendégként azóta is játszik a Száz év magány című előadásban (r.: Forgács Péter).

Az Evangélium Színház Csongor és Tündéjében (r.: Udvaros Béla) Csongort, a Bölcs Náthánban (r.: O. Szabó István) Curd von Staufen templomos lovagot, a Budapesti Kamaraszínház Mocorgó című előadásában (r.: Léner András) Iricet alakítja. 2006-ban játszott a BBC Robin Hood című filmsorozatában. 


• Hegedűs Barbara (Irene)

A Kaposvári Egyetem színész szakán végzett 2008-ban, vizsgaelőadásai a Marat/Taram (Charlotte Corday r.: Rusznyák Gábor) és a Bíborsziget (r.: Babarczy László) voltak.

Jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja, a Mocorgó című előadásban Verát alakítja (r.: Léner András). Játszik a színház A szegény hekus esete a papagájjal című produkciójában és a Bernarda Alba házában. Szerepelt a Honvéd Színház Vérnász című előadásában (r.: Rusznyák Gábor). 


• Gombai-Nagy András (Petrell)
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2008-ban. Fontosabb szerepei: Leánder (Leánder és Lenszirom, r.: Alföldi Róbert), A Mikádó (Mikádó, r.: Balázs Zoltán), Zolestyák (Én és a kisöcsém), Harpagon (Moliere: A fösvény).

Jelenleg Solti Bertit alakítja a Budapesti Kamaraszínház Mocorgó című előadásában (r.: Léner András). 


• Klingler Kata (Lucy)
Az előadás koreográfusa Klingler Kata, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett és modern tánc szakán végzett. Emellett az Aranytíz Musical Stúdió és a Nemzeti Színiakadémia növendéke volt. Szerepelt a Duna TV Nyelvőrző című műsorában.

Többek között a Pesti Magyar Színház Godspell (r.: Iglódi István), My Fair Lady (r.: Sík Ferenc) és Bob herceg (r.: Iglódi István) című előadásaiban játszott. Több zenés előadást, operettet koreografált már, jelenleg a Pesti Magyar Operett Színpad és a Kalocsai Színház előadásaiban játszik (a koreografálás mellett a produkcióban ő alakítja Lucy szerepét is).

• Csiba Eszter (Marion, Desiree halott húga)
Énekes-narrátorként szerepel az előadásban. A Pesti Barnabás Gimnázium dráma tagozatán érettségizett, ahol a János vitéz, a Lakókocsi és az Ahogy tetszik című előadásokban szerepelt (r.: Perényi Balázs).

Énekmesterei Kovács Áron és Széll Cecília voltak. Több flamenco kurzuson részt vett, Lippai Andrea, Carmen Segura és Páthi Dia vezetésével. A Sacreo Flamenco ének- és táncegyüttes tagja volt. A Vígszínház Figaro házassága című előadásában szerepel.
 


ALKOTÓK

• Scheck Ádám - zeneszerző
Zenekari tagként a világ számos országában fellépett: többek között Kínában, Finnországban, Horvátországban, Ausztriában. Zeneszerzőként a komoly- és az igényes könnyűzene területén egyaránt alkotott már. Manótánc (Dance of Elves) című fúvósművét 2006-ban mutatták be. Bőgődarabjai hamarosan külföldön is közönség elé kerülnek. 2007-ben megzenésítette Gazdag Erzsi Mesebolt című kötetét. Scheck Ádám a győri Holnap zenekar vezetője és zeneszerzője, akiknek egy tehetségkutató versenyen díjazott Millennium című számát a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítették. 


• Babiczky Tibor - szövegíró
Junior Prima Díjjal jutalmazott író, költő, újságíró, eddig három kötete jelent meg: Istenek vagytok (1999), A felvezető kör (2001), Levegővétel (2007). A Szépírók Társaságának tagja. Számos folyóiratban publikál: Élet és Irodalom, Holmi, Jelenkor stb.

• Simon Márton - szövegíró
Nívódíjas (2004 - Mozgó Világ) fiatal költő, több folyóiratban jelennek meg művei: Mozgó Világ, Árgus, Élet és Irodalom, Jelenkor stb. Az Előszezon irodalmi csoportosulás tagja és az Earlgray irodalmi honlap szerkesztője. 2008 januárjában portréfilmet készített róla a Magyar Televízió. 
 

• Klingler Kata - koreográfus
Az előadás koreográfusa Klingler Kata, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett és modern tánc szakán végzett. Emellett az Aranytíz Musical Stúdió és a Nemzeti Színiakadémia növendéke volt. Szerepelt a Duna TV Nyelvőrző című műsorában. Többek között a Pesti Magyar Színház Godspell (r.: Iglódi István), My Fair Lady (r.: Sík Ferenc) és Bob herceg (r.: Iglódi István) című előadásaiban játszott. Több zenés előadást, operettet koreografált már, jelenleg a Pesti Magyar Operett Színpad és a Kalocsai Színház előadásaiban játszik (a koreografálás mellett a produkcióban ő alakítja Lucy szerepét is). 


• Bosznay Ákos - látványtervező

A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának hallgatója, jelenleg a Varró Design belsőépítészeti és rendezvénydekorációs tervezőiroda állandó tervező munkatársaként dolgozik. 


• Reisinger Dávid - filmes munkatárs


• Arató Balázs - producer
Az előadás producere, Arató Balázs 1997-ben diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskola (volt Állami Balettintézet) balettművész szakán, majd ezt követően 1997-2000-ig a Magyar Állami Operaház Balettegyüttesének volt a tagja. Több zenés produkció magyarországi ősbemutatójának táncos-énekes szereplője (Rock Színház: Légy jó mindhalálig , Madách Színház: József és a színes szélesvásznú álomkabát). 2000/2001-ben a svájci Konzert&Theater St. Gallen társulatának tagjaként nemzetközi tapasztalatokra tett szert. 2004 januárjában elindítja a magyar táncművészeti és táncszínházi élet első online magazinját, a Táncélet.hu-t. 2004/2005-ben az Aranytíz Művelődési Központban táncreferense és programszervezője volt. 2005 óta a Nemzeti Táncszínház menedzsmentjében dolgozik. 


• Halász Glória - rendező, társproducer
Két éven át egy fiatalokból álló társulat (Yorick Társulat) vezetője volt, az általa rendezett produkciók az Országos Diákszínjátszó Találkozón több ízben kaptak díjat, többek között rendezői különdíjat is. Főbb rendezései: Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline, Shakespeare: Mindenki mást akar (Vízkereszt, vagy amit akartok), Oscar Wilde: Salome. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem film és média szakának végzős hallgatója. Több kisfilmet és hangjátékot készített. Rádiójátékai az Egyetemi Rádió és a Rádió Q műsorán szerepeltek (néhány a feldolgozott darabok közül: Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása, Anouilh: Eurüdiké, Svarc: Hétköznapi csoda). Rádiós szerkesztőként és műsorvezetőként dolgozik a Rádió Q-nál, színikritikusként többek között a Színház című folyóiratnál és a Táncéletnél. Elvégezte a Bárka Színház dramaturg- és kritikusképző színházi kurzusát.


Jegyrendelés:
• Nyugati Teátrum Jegyiroda
1066 Budapest, Teréz krt. 62. tel: 373-0671
hétköznapokon: 11 - 19 óráig előadásnapokon 14 órától 
• Thália Jegyiroda
1065 Budapest, Nagymező u. 19.
tel: 428-0791, 302-3841 hétfőtől péntekig: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig
• Thália Színház Szervezési Osztály
1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.
Tel: 311-1874, 311-0635 hétfőtől csütörtökig 10-18; pénteken 10-17 óráig valamint az ismert jegyirodákban. 

Online jegyvásárlás az INTERTICKET és a Ticketportal hálózatán. 
Jegyárak: 2000Ft, 3000Ft 
 
További információ:
www.nyavalyasok.hu
info@nyavalyasok.hu
www.nyugatiteatrum.com

süti beállítások módosítása