Csak a felhők

A Forte Társulat Csak a felhõk címû elõadásának négy vendégmûvésszel (Bora Gábor, Lõrinc Katalin, Nagy Viktória, Simkó Katalin/Sipos Vera) kibõvült, a nyíregyházi Táncfarsang meghívására készült elõadását a 2009. február 8-i bemutatót követõen a budapesti közönség március 13-án és 14-én tekintheti meg a Bakelit Multi Art Centerben.

Ujjgyakorlat Samuel Beckett és Jean Genet szövegeire, ahol szabadon játszunk a zene, a mozgás és a szöveg arányaival. 

A folyamatos változásokon keresztül egyfajta tréningnek, gyakorlatnak tekintjük, amely során egyre közelebb kerülünk ahhoz a nyelvhez, kifejezési rendszerhez, amely a vizualitást, a verbalitást, a zenét és a mozgást azonos értéken tudja kezelni.

Következő állomásként Pilinszky írásait emeljük be az előadásba, amit Szabó Mátyás ütőhangszeres élő zenei jelenlétével gazdagítunk.


CSAK A FELHŐK

Szereplők:
Andrássy Máté
Blaskó Borbála
Bora Gábor
Földeáki Nóra
Kádas József
Krisztik Csaba
Lőrinc Katalin
Nagy Viktória
Simkó Katalin/Sipos Vera

Koreográfus-rendező: Horváth Csaba 
 
Előadás időpontok:
2009. március 13. péntek 20.30
2009. március 14. szombat 20.30
Helyszín:
Bakelit Multi Art Center

Bemutató: 2009. február 8.
Nyíregyháza, Táncfarsang -Krúdy Kamara


------------------------

A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított fiatal formáció. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon eddig ismeretlen formanyelv létrehozásán kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott "fizikai színház"-i műfaj, megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, amely egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

Az előadásokban - a tánc mellett - a társművészetek is lényegi szerephez jutnak. Díszlettervezőként Antal Csaba, zeneszerzőként Nils Petter Molvaer segíti az előadások létrehozását és vállal jelentős részt az alkotófolyamatban. Valamint a csapat munkájában egy kortárs fiatal magyar költő, Szálinger Balázs is kitüntetett helyet foglal el, mint az előadásokban elhangzó verses és prózai szövegek szerzője.

Habár a társulat múltja még nem nyúlik túl messzire vissza, jelentős sikernek könyvelhető el a nézői, szakmai fogadtatás. A Kalevala című önálló előadásuk idén az Európai Színházi Uniós Fesztivál programjában is helyett kapott.


-------------

Forte Társulat

A társulat új névvel indítja a 2009-es évet, ezzel is hangsúlyozva a műfajok közötti átjárást. Az élő zenei kíséret szinte védjegyévé vált a társulat produkcióinak és a szöveges színház is egyre nagyobb teret kap a tánc mellett. Az új, rövidített név sokkal jobban lefedi a jelenlegi művészi arculat lényegét.

Forrás: Forte Társulat

süti beállítások módosítása