De Sade pennája_0315

oug Wright: De Sade pennája c. bemutatónkra:

2009. március 13. 19 óra

 

Ki volt ez az ember, akinek a nevéből a szadizmus szó keletkezett? Élete nagy részét börtönben töltötte, személyét mind a mai napig borzongató homály övezi.

Donatien Alphonse François de Sade márki (1740 - 1814) francia író, filozófus. A köztudatba mint bomlott elme, erotomán - pszichopata személyiség vonult be. Korának kiemelkedő filozófusa, az anarchizmus és a szexuális szabadság-szabadosság úttörője volt, aki ellenzett minden olyan társadalmi rendszert, amely korlátozza az egyént. De Sade az egyéni ösztönök létjogosultságát hirdeti. Műveiben logikusan és egyben cinikusan rajzolta meg a jövőképet, a szereplők tetteit abszurdba hajló racionalizmus irányítja, a cél annak bizonyítása, hogy az ész valójában emberellenes dolog.

Doug Wright könyve nagyrészt fikció, a történet Sade márki (Mucsi Zoltán) utolsó éveiről szól, amelyeket egy elmegyógyintézetben tölti. Felügyelője Coulmier abbé (Telekes Péter) és az intézet igazgatója Dr. Royer-Collard (Seress Zoltán) szinte megszállottan, módszeresen el akarják hallgattatni a márkit. Miután elvették tőle papírjait és tollait, az őrület határán a lángelméjű De Sade továbbra is ír, borral és vérrel...További szereplők: Spolarics Andrea, Parti Nóra, Kardos Róbert.

süti beállítások módosítása