Dandin György

2009. március 14-én újabb bemutatóval jelentkezett a marosvásárhelyi Színházmûvészeti Egyetem Stúdió Színházában Dr. Farkas Ibolya magiszteri színész-osztálya: Molière Dandin György, avagy a megcsúfolt férj címû komédiáját Kövesdy István rendezésében mutatták be.

Mi történhet akkor, ha egy férfi rangján felül házasodik, szerelem nélkül? A fiatalasszony Angyalka bohém, cserfes, szép, és nem utolsó sorban eszes. A férj kétségbeesve igyekszik megbizonyosodni asszonya hűségéről, hisz ő maga ezzel a házassággal nemesi címet kapott, de asszonyt az ágyába nem. A reményt azonban végképp feladja, amikor egy küldönc tévedésből megsúgja neki: épp most adott át a feleségének egy szerelmes üzenetet, amit a szép asszony érdeklődve fogadott. A nemes származásra módfelett kényes Angyalka szülei, Lükeházy és Lükeházyné előtt kellene lebuktatni a csalfa teremtést, hogy Dandin elégtételt kaphasson a megcsúfolásáért. Megindul hát a férj hajszája a házasságtörő feleség leleplezésére, ám ezt megnehezíti hol a szerencse, hol a másba szerelmes asszony gyors észjárása, és nem utolsó sorban, hogy a darabban egymást érik a félreértések, átverések...

"Régi barátomnak s dramaturg-serkentőmnek tétele szerint azok a legigazibb vígjátékok, melyekben az író saját fogyatékosságai közül teszi valamelyiket - rendszerint a legfájóbbat - köznevetséggé, elsőül, védekezésül szinte. Kit kacagtat ki Moličre a Képzelt beteg-ben? Saját magát. Az Embergyülölő-ben? Ugyancsak. Állítólag még a Dandin György-ben is." - írta naplójában Illyés Gyula, Moličre magyar fordítója. A darab egyik leghíresebb magyar nyelvű feldolgozását 1955-ben Várkonyi Zoltán rendező filmvászonra készítette, a szereposztásban olyan művészekkel, mint Pécsi Sándor, Mészáros Ági, Kállai Ferenc vagy Szirtes Ádám.

A Stúdió színpadán Dandin György szerepét Fekete Zsolt-Sándor alakítja, Angyalkáját pedig Kovács Annamária. A nemes csábítót, Klitandert Orbók Áron, Angyalka talpraesett szolgálóját, Katit Koncz Andrea viszi színpadra. Lükeházy szerepében Derzsi Dezsőt láthatjuk, aki Az ördögben nyújtott alakításáért tavaly decemberben a Stúdió Fesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat. Lükeházynét dupla szereposztásban Fekete Réka-Tháliára és Gecse Ramónára bízta a rendező. Az együgyű szolga, Csikasz, valamint Dandin inasának szerepében két harmadévest, Kónya Ütő Bencét és Mihály Szilárdot láthatja a közönség.

Kövesdy István 1995-ben végzett Marosvásárhelyen rendező-szakon, jelenleg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője. Az elmúlt években dolgozott a Színházművészeti Egyetemen workshopok irányítójaként, és tavaly ő jegyezte a végzősök Sok hűhó semmiért című előadásának rendezését. Pályája során többször foglalkozott a 17. századi francia komédiaszerző műveivel, rendezte a Tartuffe-öt, A nők iskoláját, valamint saját átdolgozásában Sganarelle címen A kényszerházasságot és A képzelt szarvakat. A Dandin György marosvásárhelyi előadásában Kovács András Ferenc mint dramaturg, László Ildikó díszlettervező és Hencz József zeneszerző a munkatársai.


• Régi barátom, Dandin György

Kövesdy István rendező a Stúdió Moliere-bemutatójáról:

"A Dandinhez régi barátság fűz... Fiatal koromban Kolozsváron egy amatőr csoportot vezettem, rokonokkal, közeli barátokkal, kollégákkal hoztunk létre egy társulatot, és velük készítettük el a Dandint. Az előadásból nem lett semmi, mire kész lettünk volna, ellopták a díszletünk... De azóta is gondolok a darabra, a szöveget nagyon szeretem, és úgy gondolom, nagyon jó szerepek vannak benne, ami jó szempont, ha színészhallgatókkal készül az előadás. Nagyon sok szempontból megközelíthető, és adja magát a feladat, hogy a mai néző számára fogyaszthatóvá tegyük. Mi megpróbáltuk megidézni azt a ludikus szellemet, a színházcsinálás játékos szellemét, amelyet Moličre színháza a commedia dell’arte-ból örökölt át. A commedia dell’arte hagyománya a magyar színházban kissé idegen, ezért a diákok számára jó gyakorlat megismerkedni vele. A játékosságot fokozza az is, hogy a kitalált keretjáték szerint egy korabeli társulatot alakítanak, akik ezt a darabot adják elő, díszlet nélkül, de korabeli jelmezekben. Ugyancsak korhű megoldás, hogy balett-betétekkel és közjátékokkal, más Moličre-darabokból átvett rövid jelenetekkel tűzdeltük meg a darabot. Abban reménykedtem, hogy így a diákok számára is könnyedebbé teszem a darabot, megfeledkezhetnek arról, hogy klasszikus szerzőt játszunk.

Végzős rendezőként dolgoztam már színész-hallgatókkal, Bogdán Zsolték évfolyamával a Koldusoperát vittük színre. Nagyon jó emlékű munka volt. Rendezőként tavaly dolgoztam ismét a Stúdió Színházban, a negyedéves évfolyammal a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-komédiát rendeztem. Ez a munka teljesen más, kisebb létszámú az évfolyam, a darabban is kevesebb a szerep, így szinte kamarajellegű lesz az előadás. Lelkesen jöttem el a Tompa Miklós Társulat adminisztratív teendői közül erre a munkára. Ehhez képest most kissé elégedetlen vagyok, úgy érzem, nehezen hangolódtak rá a diákok az előadás hangulatára. Természetesen sokkal többet kérnek ők egy rendezőtől, mint a tapasztalt színészek, én pedig nem vagyok kimondottan pedagógusalkat. Ettől függetlenül remélem, hogy sikerül kellemes előadást készítenünk."

A Dandin György bemutatójára 2009. március 14-én este 7 órától került sor. További előadások: március 17, kedd este 7 óra; március 24, kedd este 7 óra; március 26, csütörtök este 7 óra.

    Az előadás főtámogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Forrás: Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem

süti beállítások módosítása