Sikerek Sepsiszentgyörgyön

Két jó hírrel büszkélkedhet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Egyrészt öt kategóriában jelölték UNITER-díjra Színház Yvonne, burgundi hercegnõ címû elõadásukat, illetve társulatuk tagja, Nemes Levente vehette át az idei Kaszás Attila-díjat a Nemzeti Színházban.

• Öt kategóriában jelölték UNITER-díjra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadását.


Március 10-én, kedden a Román Színházi Szövetség (UNITER) közzétette a hazai színházi szakma legrangosabb díjára jelöltek listáját a 2008-as évre. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház öt jelölést kapott, mindegyiket a Bocsárdi László által rendezett Yvonne, burgundi hercegnő című előadás kapcsán, melyet 2008 márciusában mutatott be a színház társulata.

A jelölések:
Legjobb előadás díja - Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő
Legjobb rendező díja - Bocsárdi László
Legjobb díszlettervező díja - Bartha József
Legjobb férfi főszereplő díja - Mátray László a Fülöp herceg szerepéért
Legjobb férfi mellékszereplő díja - Pálffy Tibor a Kamarás szerepéért

A jelölő zsűri tagjai: Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ és Ionuţ Sociu színikritikusok, a XVII. UNITER díjak átadására április 13-án kerül sor a bukaresti "I. L. Caragiale" Nemzeti Színház nagytermében.  


• Nemes Levente színművész elnyerte az idei Kaszás Attila-díjat

Március 10-én, kedden este, második alkalommal adták át a budapesti Nemzeti Színházban a Kaszás Attila-díjat, melyet Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatának polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület alapított, hogy ily módon ismerje el azokat a színművészeket, akik az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményük mellett, a társulaton belül is fontos közösségépítő szerepet vállaltak. A két évvel ezelőtt, 2007 március 23-án elhunyt Kaszás Attila színművész emlékére tavaly létrehozott elismerést a pályatársak szavazatai alapján kaphatja meg egy magyarországi vagy határon túli magyar kőszínház színésze.


Nemes Levente

A szavazás első fordulójában minden színész kiválasztotta saját társulatából azt a színészkollégát, akit az elmúlt évben nyújtott művészi teljesítményéért, emberségéért és közösségi szerepvállalásáért a legméltóbbnak tartott a Kaszás Attila-díjra; a második szavazási körben a társulatok által kiválasztott jelöltek maguk közül választották meg a 2009-es év Kaszás Attila-díjának nyertesét. A teljes magyar színésztársadalom által odaítélt díjat az idén Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze vehette át.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása