Theatrica Vitae díj

Najmányi László díjat alapított a 2006-ban elhunyt színházmûvész, Halász Péter emlékére. A díjat minden évben az élõ színház legkiválóbb mûvelõi kapják.


Halász Péter

Az egyszeri, megismételhetetlen, nem imitációs, nem reprodukciós jellegű előadások létrehozásáért járó Theatrica Vitae díjat 2009-ben Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás, a Jehuda Lőw Társaskör és a Les Fleurs du Mal társulatok tagjai kapták.
A díjat 2009. március 29-én, a budapesti Sirályban, az este 8 órakor kezdődő L’Odyssée Électronique című előadás után, bensőséges ünnepség keretében fogja a kitüntetetteknek átadni az alapító.

Az alapítóról:

Najmányi László író, képző- és színházművész, zeneszerző a magyar független színházművészet egyik úttörője. Pályáját az 1970-es évek elején, Budapesten kezdte. Saját színházakat alapított, amikor az ilyen kezdeményezéseket még nem nézte jó szemmel a hatalom. Íróként, rendezőként, látványtervezőként számos színháztörténeti jelentőségű előadás létrehozása fűződik nevéhez. Filmeket rendezett a Balázs Béla Stúdióban és a Magyar Televízióban. Az 1970-es évek végén emigrációra kényszerítették a diktatúra hatóságai. Élt és dolgozott Párizsban, Hollandiában, Németországban, majd Kanadába költözött. 1985 óta New York az otthona. Művészi munkája révén bejárta a világot. Dolgozott a Karib tenger szigetein, Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, Nepálban, Indonéziában, Dániában, és az Egyesült Államok, valamint Kanada számos nagyvárosában.
Az utóbbi években újra aktív Magyarországon is. Darabokat ír és állít színpadra, fesztiválokat rendez, elektronikus zenei koncerteket tart, hangjátékokat ír, könyveket publikál és művészeti egyetemeken tanít. Újságíróként és publicistaként is jelentős munkásságot fejtett ki. Társadalomkritikai és művészeti írásait többek között az Élet és Irodalom, a Magyar Narancs, a Magyar Hírlap, az Irodalmi Jelen, a Wanted magazin, az Utazó, a Pergő Képek, és az internetto.hu, index.hu, korridor.hu, bahia.hu, litera.hu, nyugat.hu, artportal.hu, tranzitblog.hu internetes portálok publikálták.
Tagja a Szépírók Társaságának. Színházi munkái és megjelent könyvei kapcsán számos interjút adott a közszolgálati és kereskedelmi rádióknak, televízióknak (Magyar Rádió, MTV, RTL Klub, TV2, ATV, Echo TV, Music Television, Klub Rádió, stb.), és jelentős napilapoknak, magazinoknak (Népszabadság, HGV, Balkon, stb.). Munkáiról kötetnyi elismerő recenzió jelent meg a sajtóban. Havi rendszerességgel rendez előadásokat a Merlin Nemzetközi Színházban, és a független színházi kezdeményezéseknek otthont adó budapesti Sirályban.


Kapcsolódó link:
http://wordcity.webs.com/

süti beállítások módosítása