A szabadulóművész apológiája

A szabadulómûvész apológiájának elsõ felvonása A Gödör címmel március 20-án kezdõdik és két részbõl áll. A látogatóknak a mélybe kell hatolniuk, elõször az Erzsébet téri mélygarázsba, ahol a Temetõ címû interaktív kiállítás keretében hat pár autót találnak. A pár egyik tagja a közterekrõl már ismert "fantáziakocsi", a másik egy ugyanolyan márkájú, de szétrobbantott, kiégett autó. Ez utóbbiak mindegyikébe televíziókészüléket helyezünk, amelynek harminc csatornáján harminc különbözõ "adást" között "szörfölhet" a látogató.

Ha belemegy a játékba, asszociatív történetet követhet végig, amelyben először magányos férfiak és nők, majd később kanapékon heverő párok dermedt várakozását láthatja. Valamit várnak a képernyőtől, illetve azon keresztül tőlünk, akik hozzájuk hasonlóan bámuljuk őket. Lassan kiürülnek a szobák, üres kanapékra meredünk rendületlenül. Az utolsó előtti képen egy meztelen kislány viháncol. Az utolsó felvételen újra egy magányos férfi tűnik fel. Őt még nem láttuk korábban. Ki ez?

A Temető című interaktív kiállítás március 20. és 29. között éjjel-nappal ingyenesen látogatható az Erzsébet téri mélygarázsban, a József Attila utca felőli kapun keresztül.

Az Első felvonás második része A rés. A cím szándékosan utal bármely B kategóriás horrorfilmre. Egy olyan férfi történetét meséli el, aki az önkifejezést összetévesztette a létezéssel.

Kísérleti a műfaj, átmenet a film és a kiállítás között, anyaga diavetítés és videóprojekció. Hiper-személyessége miatt stílusa leplezetlenül önironikus.

Zárt rendszerben vagyunk, amit a tér és az idő egyaránt keretez, nem beszélve a mindent átható némaságról, amelyet a diavetítők idegesítő kattogása csak még jobban felerősít. A tér közepén homok pereg a plafonról. Egy homokóra belsejében vagyunk: az alkotó személyes idejében.

A férfi történetét és az abból kibomló asszociációkat negyven diavetítő képsorozatán látjuk a betonfalakon. Vele szemben egy nő története jelenik meg egyszerű tévéadásként.

Míg a férfi mindenkihez próbál szólni, a nő csak ahhoz az egyhez, aki tényleg kíváncsi rá. Őt a szülőszobáig követjük. Hosszú, kitartott snittet láthatunk az arcáról vajúdása közben, aztán sötét.

Mi van a Rés túloldalán? Van-e kiút a Gödörből?

Turnusokban ingyenesen látogatható, installáció a Gödör Klub nagytermében, március 27-től április 4-ig, vagyis a Színházi Világnaptól a Felszabadulás napjáig.

Részletes turnusbeosztás a www.szabadulo.kretakor.hu és a www.godorklub.hu honlapokon , valamint a helyszínen lesz található.

-------------

A Szabadulóművész apológiájának következő részei, melyeket a későbbiekben ajánlunk figyelmetekbe:

-  Második felvonás: Laborhotel (április 10-19.)
-  Harmadik felvonás: Artproletarz (április 20-30.)
-  Finálé - május elsején


--------------

Kapcsolódó cikkek:

- A szabadulóművész apológiája - A nyitány
- Krétakör sajtóközlemény - Robbantással fenyegetőzik a ruhátlan művész...

Forrás: Krétakör

süti beállítások módosítása