Nyavalyások

A Nyavalyások címû musical õsbemutatója 2009. április 3-án lesz a Nyugati Teátrumban. A színlap szerint fekete humorral és szenvedéllyel átszõtt darabot az ARTBAL és a Papírhold Produkció friss, minden ízében huszonegyedik századi színpadi mûként mutatja be.


Nyavalyások próba
Klingler Kata és O.Szabó Soma

"Zsebkendőre mindenképpen szükség lesz"
Rövid beszélgetés Halász Glória rendezővel

- Miről szól majd ez az előadás és kik hozzák létre?

Halász Glória: Valóban sok humorra és szenvedélyre számíthatnak az előadás nézői, fontosnak tartjuk, hogy a Nyavalyásokkal a fejre és a szívre is hassunk. Utóbbival egyre ritkábban találkozunk a színházakban. Szóval, a zsebkendőre mindenképpen szükség lesz: a sírás és a nevetés esetén is. Az előadás a huszonéves fiatalok, tehát a mi, vagyis az alkotók korosztályának gyötrődéseiről szól: az életbe lépéstől és a felelősségtől való félelemről és a szerelmi zűrökről. Arról, hogy bele vagyunk vetve egy totálisan érzéketlen világba, amiben kezdenünk kell valamit a minden keretet szétfeszítő érzelmeinkkel. A komikus az, hogy a totálisan érzéketlen világot is mi magunk teremtjük meg. Belebukunk a ránk szakadt szabadságba, és passzióból felfaljuk egymást. De nemcsak a fiatalokhoz szólunk, minden korosztály számára szórakoztató lesz az előadás, hiszen a komorabb árnyalatok mellett humoros és látványos. A hét fiatal élete hasonlóan kavarodott, mint egy szappanopera szereplőié: mi ennek egy szeletét visszük színpadra. Ezért a szappanmusical megjelölés. Az ARTBAL lényegében az előadás produkciós hátterét, a Papírhold az alkotói csapatot jelöli: a színészeket, a zeneszerzőt, az írókat, a rendezőt és a tervezőket.

- Miért Nyavalyások az előadás címe és mit takar a "zenés kórkép" alcím? 

Halász Glória: A "zenés kórkép" szójáték, ami a korra és a kórra egyaránt vonatkozik. Az alapul szolgáló darab nyolcvan éve született ugyan, de a mára is találó, a szereplők és a helyzetek tökéletesen elevenek, erre jó bizonyíték, hogy a színészek már a próbafolyamat kezdetén meglepően sok közös pontot találtak önmaguk és a figurák között. Ez pedig ritka és áldásos helyzet. A kór pedig rájuk, vagyis a Nyavalyásokra értendő: ők, a huszonévesek, elképesztő módon "önpusztítanak", ennek pedig az a tragédiája, hogy valójában nem tesznek mást, mint élik az életüket. Bűnösök és esendők, hiszen a szárnyaikat próbálgatják, és bizony van olyan, aki túlságosan közel merészkedik a Naphoz. Vagyis kiég, mielőtt tényleg felnőne. A mi szereplőink ráadásul orvostanhallgatók: tehát tökéletesen tisztában vannak a maguk "nyavalyáival", rendhagyó az élethez és a halálhoz való viszonyuk. 

- Milyen hangulatú dalokra, zenére számíthatunk?

Halász Glória: A zenében és a látványban sem szakadunk el teljesen az előző század húszas éveitől, de a zene alapvetően friss és lendületes: rockkal, funkyval és klasszikus musicalhangzással. A Nyavalyások élőben, zenekari tolmácsolásban szólal majd meg, az 5 zenész szerves részét képezi előadásunknak.


Nyavalyások próba
Szik Juliksa és Hegedűs Barbara

--------------------------

Az ARTBAL és a PAPÍRHOLD bemutatja:
Scheck-Bruckner-Babiczky-Simon: NYAVALYÁSOK
musical Ferdinand Bruckner Halálos ifjúság című drámája nyomán 
Zene: Scheck Ádám
Szöveg: Babiczky Tibor és Simon Márton
Koreográfus: Klingler Kata
Látványtervező: Bosznay Ákos
Zenei vezető: Antal Tamás
Filmes munkatárs: Reisinger Dávid
Producer: Arató Balázs

Szereplők: Csiba Eszter, Gombai-Nagy András, Hegedűs Barbara, Klingler Kata, O. Szabó Soma, Stróbel Dóra, Szik Juliska

Rendező: Halász Glória

Forrás: ARTBAL

süti beállítások módosítása