A Vörös Pimpernel

Március 19-20-án látható utolsó alkalommal a szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka, A Vörös Pimpernel a Thália Színházban. Ez a produkció volt a musical magyarországi õsbemutatója, Koós Réka, Csengeri Attila, és Molnár László fõszereplésével. Molnár László szerint, aki egyben a darab rendezõ-szövegírója is.

"a közel 200 éves szolnoki színi élet eddigi legnagyobb vállalkozása volt a musical bemutatása". A huszonegy jelenetből álló produkciónak a három főhősön kívül még negyven szereplője van, huszonöt dal, kórusmű, szám hangzik el, az énekeseket huszonhat tagú zenekar kíséri. "A szolnoki Szigligeti Színházban minőségi és szórakoztató színrevitele született egy némileg még a békebeli múltban gyökerező musicalnek" - írja az előadásról Halász Glória a Színház c. folyóirat 2009 januári számában.

Az előadás 2008 októbere óta óriási sikerrel fut, de a vidéki színházak bérletrendszere nem engedi meg, hogy továbbra is repertoáron maradjon az előadás.

A mű érdekessége, hogy A Vörös Pimpernelt a fiatalon Angliába került, magyar származású Orczy Emma bárónő írta 1907-ben. A regény hőse Percy Blakeney - a Vörös Pimpernel -, aki a forradalom idején bujkáló arisztokratáknak segít külföldre menekülni. Orczy Emma sikerét A Vörös Pimpernel alapozta meg, amire először regény formájában nem figyeltek fel, de amikor férjével színpadra dolgozta át, egyszeriben nem csak a darab, hanem a regény is óriási siker lett. Londonban négy éven át volt színen. 14 nyelvre lefordították. A regényből több mint harminc film, tv-játék készült. A szolnoki színházban bemutatott musical szerzői: Nan Knighton (szöveg) és Frank Wildhorn (zene).

Amikor 1995-ben az Egyesült Államokban CD-ROM-ra rögzítették a világirodalom ama 2000 műalkotását, amelyeket úgymond mindenkinek "ismernie kell", egyetlen magyar vonatkozású mű került közéjük: Orczy Emma regénye A Vörös Pimpernel. Több mint száz év telt el a mű megjelenése óta, de a könyv ma is világsiker.

Az írónő többször is visszatért figurájához: A Vörös Pimpernel szövetsége (1919), Pimpernel and Rosemary (1924), Pimpernel Erdélyben (1927), Az okos Pimpernel (1930).

Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

süti beállítások módosítása