Feydeau őrület

Folytatódik a Feydeau õrület a francia színpadokon. Az elmúlt néhány évben igen népszerû lett a francia vaudeville szerzõ, akinek darabjait Alain Françon, Stanislas Nordey, Georges Lavaudant vagy Lukas Hemleb rendezte.


Georges Feydeau
1862. december 8. - 1921. június 5.

Mivel ezek az előadások képesek voltak elszakadni a bulvárszínház agyonhasznált kliséitől, jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Feydeau-t egy mélyen mulatságos, modern, a polgári őrületek, a szív bajnokainak nonszensz helyzeteit bemutató szerzőjeként  fedezze fel a nézőközönség.

Legújabban Jean-Louis Martinelli, a Théâtre des Amandiers de Nanterre új igazgatója vállalkozott arra, hogy Feydeau (1862-1921) egyik legfélreismertebb, az 1888-as bemutató óta ritkán játszott, fiatalkori darabját mutassa be, a Les Fiancées de Loches (Loches-i menyasszonyok) címűt, amelynek szerkezete ugyan még nem annyira kiforrott, mint érettebb műveié, de abszurd helyzetei, a tévesztések viszont meglepőek és magukkal ragadóak.
A történet a következő: Loches városka három lakója, Gévaudan, a fivére, Alfred és a húguk, Laure Párizsba utaznak, hogy párt találjanak maguknak. Egy házasságközvetítéssel foglalkozó ügynökséghez fordulnak, legalább is ők ezt hiszik arról az irodáról, amelybe ellátogatnak, de amely valójában egy munkaközvetítő cég. Épp ott tartózkodásukkor toppan be Saint-Galmier, egy hidroterápiával gyógyító intézmény csodadoktora, aki jelenleg egy pszichiátriai klinika számára keres három alkalmazottat. A három vidéki ember meg is felel a számára, és nyomban szerződteti őket, ők viszont azt hiszik, hogy a doktor, annak jegyese és az orvos nővére a számukra kiszemelt partner. További félreértések forrása lesz még a doktor szeretője, Michette, aki a legalkalmatlanabb pillanatokban bukkan elő.

A Le Monde kritikusa azt kifogásolja, hogy az előadás lassú ritmusa és az egyenlőtlen szereposztás gyengíti az előadást.

Az előadás április 11-ig látható Párizsban.

Forrás: ITI Magyar Központ

 

süti beállítások módosítása