Japánban turnézott

Befejezõdött a Honvéd Táncszínház nagysikerû hat-hetes (2009. február 5. - március 18.) turnéja Japánban, amelyet a FOLKLOR REPORT szervezett. A cég producere, Masunaga Tetsuo több mint 20 éve kutatja, gyûjti a tánc és zene közép-kelet európai folklórkincsét, és szervezi az ezt képviselõ együttesek bemutatkozását hazájában.

 

 

A turné főbb állomásai Tokió, Nagoya, Osaka, Kyoto, Kobe, Fukuoka, Fuji, Nigata és Sendai voltak. A Honvéd Táncszínház vendégszereplése - az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával - egyben előhírnöke is volt az idén ősszel kezdődő Magyar-Japán Jubileumi Év 2009-es kulturális programsorozatának.
A turnét Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője vezette. A programot a közép-kelet európai néptáncok és zenék alkották, amelyben kiemelt szerep jutott a cigánykultúrának, az erdélyi Romafest együttes közreműködésével.
A fellépés sorozat kiemelkedő eseménye volt Tokióban a National Olympics Memorial Youth Center-ben valószereplés, ahol tiszteletét tette Bohár Ernő, a Magyar Köztársaság Tokiói nagykövete, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Ukrajna nagyköveteinek társaságában, továbbá megjelentek a japán kulturális és táncszakma jeles képviselői is.
A 28 előadást több mint 30 ezer néző látta, a vendéglátók által igényelt néptánc tanításon hat alkalommal közel 350-en vettek rész, míg a szervezett két táncházon közel 200 érdeklődő volt jelen. Meglepetéssel tapasztalták a Honvéd Táncszínház művészei, hogy sok helyen magyarul köszöntötték őket, a tánctanításokra már jó néhányan megfelelő alaptudással érkeztek és rövid idő elteltével együtt is énekeltek velük. Arra is volt példa, hogy a japánok számára legényes táncversenyt kellett szervezni a tánctanításon.
A 60 éves Honvéd Együttes Táncszínházának japán vendégszereplése újabb jelentős állomás a két ország kulturális kapcsolatainak továbbfejlesztésében, amelynek hatása már a turné ideje alatt is érzékelhető volt a japán kulturális közéletben. A vendégszereplés kiemelkedően eredményes és sikeres volt a magyar néptánc, népzene népszerűsítése és a japán közönség fogadtatása szempontjából.

 

 

 

Forrás: Honvéd Táncszínház

süti beállítások módosítása