A Színház Világnapja

A Színházi Világnap alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház egész napos ünnepi programot kínál. Délelõtt nyílt napot tartanak, este pedig a Tompa Gábor által rendezett III. Richárd címû elõadás kerül színre. Ezt követõen 21 órától útjára indul egy új kezdeményezés, a Színházfórum. A nyilvános vitasorozat elsõ részének a témája a média és a politika kapcsolata.

A Színház Világnapjának megalapítását 1961. júniusában a Nemzetközi  Színházi Intézet (ITI) finnországi központja indítványozta. A következő évben 1962. március 27-én tartották az első Színházi Világnapot. Azóta minden év  március 27-én a világ országai megünneplik a színház nemzeteket és embereket összetartó és összehozó erejét. Ez alkalomból minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező világnapi üzenetet ír, amelyet világszerte felolvasnak színházakban, televízióban és rádióban.

Az első ilyen üzenetet Jean Cocteau írta, és az évek folyamán olyan nagy nevek csatlakoztak Cocteau-hoz, mint Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter  Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart és Eugene Ionesco. Az idei világnapi  üzenetet Augosto Boal, brazil drámaíró és rendező írta.

Pénteken, március 27-én a következő ünnepi ajánlattal várja nézőit a Kolozsvári Állami Magyar Színház: 

9.00 - 12.00 • Nyílt nap

Délelőtt 9 és 12 óra között várjuk mindazokat, akiket érdekel, hogy hogyan készül egy színházi előadás. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a színfalak mögötti életbe: a félóránként induló csoportokat a színház művészei kalauzolják a közönség számára általában rejtett terekbe (az öltözők, a raktárok, a vezérlőfülkék, a színfalak mögötti terek stb.) a színház nagytermébe és a nemrég felavatott új stúdióterembe is. A rendkívüli színházi sétát a látogatók Hatházi András, Dimény Áron, Péter Hilda, Kézdi Imola és Bogdán Zsolt társaságában tehetik meg. A Nyílt napon való részvétel kizárólag bejelentkezés alapján történik,  az érdeklődők a 0264-439204-es telefonszámon jelentkezhetnek.


18.00 órától • Ünnepi előadás

William Shakespeare: III. Richárd
A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója

A hatalmi téboly koroktól függetlenül az európai kultúra állandójának tűnik, és ezt a színház története során elképeszto változatossággal mutatja be, ám minden bizonnyal a legradikálisabb nézopontból a III. Richárd. (Visky András)

William Shakespeare: III. Richárd
Fordította: Vas István

Szereplők:
Bogdán Zsolt, Balla Szabolcs, Bács Miklós, Bíró József, Bodolai Balázs, Buzási András, Csutak Réka, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Galló Ernő, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Kézdi Imola, Laczkó Vass Róbert, Mányoki Bence, Molnár Levente, Nagy József, Orbán Attila, Petho Anikó, Péter Hilda, Salat Lehel, Senkálszky Endre, Skovrán Tünde, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin, Visky Bence

Dramaturg: Visky András
Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Maszkok: Varga-Járó Ilona
Zene: Vasile Şirli
Koreográfus: Florin Fieroiu
Digitális média: Tofán Zsolt
A dramaturg munkatársa: Vajna Noémi
Rendezőasszisztens: Albu István

Rendező: Tompa Gábor

Nagytermi előadás, időtartama: 2 óra 40 perc egy szünettel.
Csak 14 éven felülieknek!

• Az előadást követően sor kerül a Bánffy Miklós Vándordíj hivatalos átadására.


21.00 órától • Színházfórum
III. Richárd - Média és politika

A Színházi Világnap alkalmából indítjuk el nyilvános vitasorozatunkat, melynek  célja a műsoron levő előadásaink által fölvetett, egyéni és társadalmi életünket közelrol érintő kérdésekről való párbeszéd kialakítása a nézok, a felvetett témakörben jártas szakemberek és az előadások alkotói között. Az első beszélgetésre március 27-én este 9 órától kerül sor a színház emeleti  előcsarnokában, Média és politika címmel. Meghívottaink a BBTE oktatói: Ungvári-Zrínyi Imre etikatanár, egyetemi docens (Történelem és Filozófia Kar), Szabó Levente irodalomtörténész (Bölcsészkar) Salat Levente docens (Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar) és Keszeg Anna doktorandusz, óraadó tanár (Politika-, Közigazgatás- és Kommunikáció-tudományi Kar), szerkesztő (BBTE/ Korunk), valamint a média, kommunikáció és politikaelméleti szakos hallgatók. Házigazda: Tompa Gábor rendező és Visky András dramaturg.

Mindenkit szeretettel várunk!

Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása